Idén nagy változás jön a felvételi ponthatárok kihirdetésénél

Megduplázódott a tanári szakra jelentkezők száma.

Forrás: MTI2024. 03. 13. 11:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A béremelésnek, valamint a felvételi rendszer és a tanárképzés megújításának köszönhetően két év alatt megduplázódott a pedagógusképzésre jelentkezők száma, ezért 2024 a tanárok évének nevezhető – mondta Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár a 2024. évi felsőoktatási felvételi jelentkezési adatairól a közszolgálati televízió adásában. Az államtitkár közölte:

a februári határidőig 120 990-en jelentkeztek a megújult magyar felsőoktatásba, 22 százalékkal többen, mint két évvel ezelőtt.

Felidézte, hogy két évvel ezelőtt újragondolták a felvételit, rugalmasabbá tették a rendszert, a felvételi eredmények pedig igazolják az intézkedéseket. Úgy fogalmazott: az állam hátrébb lépett a felsőoktatásból, az egyetemek nagyobb szabadságot kaptak.

Az a cél, hogy az intézmények a térségi gazdasági szereplőkkel jobban együtt tudjanak működni, ehhez adtuk meg a megfelelő szabadságot nekik

– tette hozzá.


Népszerűbb a pedagógusképzés

A jelentkezési adatokat ismertetve elmondta:

ebben az évben is a gazdaságtudományi szakokat választották legtöbben, a második legnépszerűbb terület pedig a pedagógusképzés lett, több mint 17 ezer jelentkezővel.

Hankó Balázs beszámolt arról is, hogy minden második jelentkező vidéki egyetemet választott, és egyre többen felvételiztek a hátrányos helyzetű térségekből is. Munka mellett is egyre többen tanulnak, a 121 ezer felvételizőből több mint harmincezren a harminc év feletti korosztályt képviselik.

– Tudásgazdag Magyarországra van szükségünk – jelentette ki Hankó Balázs, aki kitért arra is, hogy a felvételizők március 25. és július 10. között tölthetik fel a dokumentumokat az e-felvételi rendszerbe, a ponthatárokat pedig július 24-én hirdetik ki. Megjegyezte: az eredményváró Pont ott parti ebben az évben vidéki helyszínen lesz.

 

Előrelépés a nemzetközi rangsorokban

Az államtitkár a Kossuth rádió reggeli műsorának is vendége volt, ahol kiemelte: az új rendszerben az emelt szintű érettségi nagyobb súllyal számít, mint korábban. Mint arról beszámolt,

a magyar egyetemek egyre feljebb lépnek a nemzetközi rangsorokban, különösen az orvosi, állatorvosi képzés nemzetközi elismertsége kiemelkedő.

Egyre több az angol és a német nyelvű képzés a hazai intézményekben, ami nagyon vonzó a külföldi diákoknak. Jelenleg mintegy 43 ezer külföldi hallgató tanul itt, a legtöbben Németországból, a skandináv országokból és Kínából érkeztek – tudatta Hankó Balázs.

 

Borítókép: Hankó Balázs államtitkár (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.