Kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Ti vagytok a jövő Karikó Katalinjai – mondta Hankó Balázs államtitkár a fővárosi Pont Ott Partin összegyűlt, ponthatárok kihirdetésére váró fiataloknak.

2023. 07. 26. 20:36
Pont ott parti ponthatár továbbtanulás
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hajrá, magyar egyetemek, hajrá, egyetemisták! Jó ma Magyarországon egyetemistának lenni, és nem rossz egyetemista lány apukájának sem lenni – mondta Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Budapest Parkban tartott Pont Ott Parti nevű rendezvényen. Hozzátette, jó dolog, hogy ilyen sokan vannak együtt, mert szerinte a mostani az elmúlt tíz év legjobb felvételije.

Azon dolgoztak, hogy a több mint 126 ezer jelentkező olyan egyetemekre járhasson, ahol minden álma valóra válik. 

Háromszázezer egyetemistából álló közösség várja az újonnan bekerülteket, és az egyetem mellett sok más program is vár rájuk – mondta. – Ti vagytok a jövő Neumann Jánosai, Rubik Ernői vagy Karikó Katalinjai, és olyan pontokat fogtok kapni, amik aztán tovább röpítenek benneteket – zárta rövid beszédét az államtitkár. Ezután Hankó Balázs megnyomta a szórakozóhely színpadán felállított fehér gombot, így nyolc óra előtt két perccel megindultak az információk a ponthatárokról.

Pont ott parti ponthatár továbbtanulás
Fotó: Kurucz Árpád

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese visszaemlékezett, amikor ő volt egyetemista, és örült, amikor lóghatott az előadásokról, de ezt később megbánta. – Az ország nagy része veletek együtt izgul, a volt és leendő tanárok, a családtagok együtt drukkolnak – jelentette ki. Azt kívánta, hogy teljesüljön a felvételizők februárban megálmodott álma, és mindenkit oda vegyenek fel, ahová szeretne bekerülni, és hogy szeptemberben minden jelentkező megkezdhesse a felsőoktatási tanulmányát. Kiemelte: 

az álmok megvalósítása mellett az is fontos, hogy a diákok fejezzék be az egyetemet, ha kell, a nehézségeken túljutva, összeszorított foggal és ököllel csinálják végig.

Itt vannak a tíz legnépszerűbb alap- és osztatlan szak ponthatárai, szakonként három egyetem állami ösztöndíjas, nappali képzés szerepel. 

Gazdálkodási és menedzsment: BGE: 407, Corvinus: 456, ELTE: 421.

Kereskedelem és marketing: DE: 405, ÓE: 397, ELTE: 386.

Pszichológia ELTE: 455, PPKE: 551, PTE: 449.

Ápolás és betegellátás (gyógytornász) DE: 372, PTE: 378, SE: 429.

Mérnökinformatikus: BME: 399, NJE: 269, ME: 242.

Jogász ELTE: 477, SZTE: 438, PPKE: 467.

Pénzügy és számvitel: BGE: 404, Corvinus: 464, BME: 418.

Kommunikáció- és médiatudomány ELTE: 432, PPKE: 405, BME: 411.

Nemzetközi gazdálkodás: BME: 419, PE: 294, DE: 411.

Programtervező informatikus: ELTE: 420, DE: 389, SZTE: 280.

Az összes szak felvételi pontszámai között itt lehet böngészni. 

Pont ott parti ponthatár továbbtanulás
Fotó: Kurucz Árpád

Csaknem 2300 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a szeptemberben induló új tanévben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), több mint 300 fővel többen, mint tavaly – tájékoztatta lapunkat az intézmény. Mint írták, a ponthatárok július 26-a esti kihirdetésekor kiderült: az egyetem több karán is volt olyan szak, ahová bőven 400 pont feletti teljesítményre volt szükség a bejutáshoz. A tavalyi évhez képest még kedvezőbben alakultak az idei felvételi számok az NKE-n: közel 17 százalékkal többen jelentkeztek az egyetemre. A jelentkezők közül 2266 főt vettek fel az általános eljárásban, a legtöbben, 955-en az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon kezdik meg első tanévüket egyetemistaként.

Rekordszámú felvételiző jutott be az Apor Vilmos Katolikus Főiskola pedagógusképzéseire – írta közleményében a főiskola. Majdnem háromszor annyian kezdhetik meg tanulmányaikat az intézmény pedagógusképzésein idén ősszel, mint egy évvel korábban. Az erre a főiskolára jelentkezők száma többéves rekordot döntött 2023-ban, a legnépszerűbb továbbra is az óvodapedagógus szak – közölték.

Mint ismert, a legtöbben a 2023 őszén induló egyetemi képzések közül gazdaságtudományi, műszaki, bölcsész, pedagógus és orvos-egészségtudományi képzési területek szakjaira jelentkeztek. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára az Eötvös Loránd Tudományegyetem került, ahová 31 781-en jelentkeztek, ebből 21 ezernél is többen az állami finanszírozású helyekre. A második helyen a jelentkezések száma alapján a Debreceni Tudományegyetem végzett, ahová 19 676-an szeretnének bejutni. 

A harmadik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény idén a Szegedi Tudományegyetem lett. Itt 17 876-an folytatnák tanulmányaikat. A negyedik helyen lévő Budapesti Gazdasági Egyetemre majdnem annyian jelentkeztek, mint a harmadik helyezett intézménybe, de a BME is elől áll a népszerűségi rangsorban: ide 12 693-an jelentkeztek. A műszaki egyetem a hetedik helyet foglalja el a hatodik Pécsi Tudományegyetem mögött.

Két keresztény szellemiségű tudományegyetem is népszerű a jelentkezők körében: a nyolcadik helyezett Károli Gáspár Református Egyetemre több mint 12 ezren jelentkeztek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre pedig közel 11 ezren.

Borítókép: A Pont Ott Partin összegyűlt fiatalok a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésének fővárosi rendezvényén a Budapest Parkban (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.