Karácsonyék évi több száz millió forint közpénzt is elkölthetnek a hazánk elleni brüsszeli lobbira

Egyre átláthatatlanabbá válik a pénzügyi háttere Budapest brüsszeli irodájának, amelynek a működése évente akár több száz millió forintnyi közpénzt is elemészthet. A Jávor Benedek vezette képviseletről eddig is tudni lehetett, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros uniós lobbiszerveként működik, de a minap az is kiderült, hogy az Action for Democracyval közösen lobbizhattak a magyar érdekek ellen.

2024. 03. 06. 12:37
JÁVOR Benedek
Budapest, 2019. május 15. Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselõjelöltje beszél a Karácsony Gergellyel, az MSZP és Párbeszéd fõpolgármester-jelöltjével és Ujhelyi Istvánnal, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselõjelöltjével az Ezrek életét veszélyezteti a kormány évente - egyre rosszabb a levegõ Budapesten címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyûlés Irodaháza elõtt 2019. május 15-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Karácsony Gergely-féle városvezetés az elmúlt években többszörösére emelte Budapest brüsszeli irodájának – vagyis a baloldali vezetésű főváros uniós lobbiszervének – költségvetését, egyre átláthatatlanabbá válik a képviselet pénzügyi háttere. Például az utóbbi néhány esztendőben már azt sem hozták nyilvánosságra, hogy a Karácsony-párti Jávor Benedek által vezetett hivatal fenntartása pontosan mennyi adóforintba kerül a magyaroknak.

 

Közérdekű adatigénylés tisztázhatja a helyzetet

Becslések szerint ez az összeg akár több száz millió forint is lehet évente. A konkrét összegekkel kapcsolatban közérdekű adatigénylést küldtünk Jávorékhoz. Egyebek mellett azt szeretnénk megtudni, hogy mekkora az irodavezető alapfizetése, milyen költségtérítésekben, prémiumokban részesül, s hogy hány személyt és milyen jogviszonyban foglalkoztatnak. 

Arról is érdeklődtünk, hogy a irodán kívül bérelnek-e más ingatlant vagy helyiséget is a brüsszeli képviselet működésével összefüggésben. Amint válaszolnak kérdéseinkre, közöljük a tájékoztatást.

Azért is sürgető a fentiek tisztázása, mert – mint ahogy arról a Tűzfalcsoport nemrégiben beszámolt – Budapest brüsszeli képviselete nem szerepel az Európai Unió átláthatósági nyilvántartásában, a Lobby Facts adatai szerint pedig a 869503829669-42 nyilvántartási számon kiadott jogosítványt 2022. május 13-ával törölték. Bár Jávorék saját bevallása szerint nem kereskedelmi szervezetként nem kell közzétenniük a lobbiköltségvetésüket 2021. szeptember 20-a óta, ám Budapest brüsszeli képviselete már 2020-ra sem jelentett be büdzsét. Utóbbi évtől egyébként a korábbi összeg háromszorosára emelték az iroda támogatását, vagyis 37,2 millió forintról 112,1 millióra.

 

Évek óta hazánk ellen lobbiztak

Az elmúlt években Jávor Benedek egyebek mellett a Magyarország megbüntetését célzó jogállamisági mechanizmus bevezetéséért is aktívan lobbizott. Közben az is kiderült, hogy az Action for Democracyval (A4D) közösen igyekezhettek fokozni a hazánkra irányuló nyomásgyakorlást. Az X-en található MagaBabe nevű profilon a minap megosztott videón Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője arról beszélt, hogy a fővárossal karöltve lobbiztak a kormány ellen Brüsszelben. 

Magyarország esetében Budapest fővárossal próbáltunk nyomást gyakorolni a kormányra és az Európai Bizottságra, amikor a magyar forrásokról, a nemzeti tervekről tárgyaltak. Vannak kapcsolataink Brüsszelben, európai biztosokkal, és így tovább. Ez azért is van, mert politikai lobbitevékenységet is végzünk, ez értelemszerűen fontos része a kirakósnak számunkra 

– fejtette ki Korányi, aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt.

 

Megtámadott szuverenitás

Míg tehát az A4D-n keresztül a főként Soros Györgytől származó mintegy hárommilliárd forinttal az ellenzék választási kampányát igyekeztek sikeressé tenni, Budapest brüsszeli irodájával közösen az európai uniós csúcsszervekkel igyekezhettek előkészíteni a talajt egy baloldali kormányváltáshoz. A 2022-es választás külföldi befolyásolásának körülményeit feltáró titkosszolgálati jelentés megállapította, hogy az Action for Democracyn, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették. 

A beavatkozási kísérletet komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordozott az ország szuverenitására nézve, ezért a hasonló esetek megelőzésére az Országgyűlés fideszes többsége múlt év végén megszavazta a szuverenitásvédelmi törvényt, s ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt is. 

Az új törvénnyel változik a büntető törvénykönyv, amelybe bekerül a választói akarat tiltott befolyásolása passzus. Február 1-től pedig működésbe lépett az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal is. 

 

Borítókép: Jávor Benedek (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.