Megvan ki lesz Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadója

Orbán Viktor miniszterelnök Biró Marcellt nevezi ki nemzetbiztonsági főtanácsadójának, erről értesült az Index. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke csütörtöktől tölti be a tisztséget, egyik fő feladata az lesz, hogy segítségével Magyarország képes legyen a háborús kihívásokat hatékonyan kezelni.

Forrás: Index2024. 03. 12. 18:14
BIRÓ Marcell
Budapest, 2023. november 15. Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke beszédet mond a KiberPajzs elnevezéssel indított oktatási-kommunikációs program budapesti összegzõ konferenciáján 2023. november 15-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök március 14-i hatállyal Biró Marcellt nevezi ki a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadójának – osztotta meg értesülését az Index. Kormányzati Tájékoztatási Központ a tisztséggel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „a világméretű konfliktusok közepette hazánknak minden lehetséges eszközt és megoldást igénybe kell vennie, ami hozzájárul az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzéséhez. Éppen ezért a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációjára van szükség. Nemzetközi példákat alapul véve a törvénymódosítás egy olyan tisztséget hoz létre, amely képes arra, hogy Magyarország a háborús kihívásokat hatékonyan kezelje.”

 

Gyorsan elfogadták az új tisztséget

A tisztség létrehozása gyorsan átment a magyar törvényhozáson, hiszen február 26-án, délelőtt nyújtotta be az Országgyűléshez a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egyes közszolgálattal kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, a parlament pedig még aznap délután megszavazta, hogy az indítványt kivételes tárgyalásban tárgyalják.

Másnap délután a képviselők 134 igennel, 51 ellenében és tíz tartózkodással el is fogadták a törvényjavaslatot.

– hívták fel a figyelmet. 

„A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, illetve a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését” – összegezte a törvény a főtanácsadó jogkörét, amelyre számos nemzetközi példa van, több országban is van ilyen tisztség. Az Egyesült Államok mindenkori elnökét például már 1953 óta segíti nemzetbiztonsági tanácsadó. 

 

A Nemzetbiztonsági Iroda vezetője is megvan

Biró Marcell 2010-től számos vezetői pozíciót töltött be a magyar kormányban. 2018-tól a miniszterelnök mellett dolgozott közigazgatási államtitkárként a Miniszterelnöki Kormányirodában, majd tanácsadója is volt. 2021 óta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke is egyben.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának kiemelt koordinációs feladata lesz a miniszterelnök munkájának segítésében a nemzetbiztonsággal összefüggő kérdésekben, valamint vezeti a Védelmi Tanács üléseit is. Irányítása alá tartozik majd a Nemzetbiztonsági Iroda is, amelyet az Index információi szerint Porkoláb Imre dandártábornok, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezetője irányít – közölték.

Borítókép: Biró Marcell (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.