Pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet hamarosan, mutatjuk a következményeket

Hiába a legjobban tanulmányozott csillag a Nap, a mágneses viselkedését a mai napig rengeteg rejtély veszi körül.

Forrás: Infostart2024. 03. 04. 14:03
Milky,Way,Galaxy,And,Sun.,Our,Star,With,Magnetic,Storms.
2178943615 Fotó: Gergitek Gergi tavan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem zavarták meg a földi létezést az egyre erősödő napkitörések, azonban nagyon úgy tűnik, hogy ez az állapot nem tartható sokáig, és ha egyszer megérkeznek, beláthatatlan károkat is okozhatnak. 

Az erősödő aktivitás miatt a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – mondta az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Beszámolt arról is, hogy a mágneses tér változásain keresztül a Föld felszínén is megjelennek a hatások, de nem lehet előre jelezni, hogy mikor érhetik el a kitörések azt a szintet, hogy ez minket is érintsen. Hozzáfűzte, hogy egy nagy kitörés volt 1859-ben, a Kellington-jelenség, akkor a távíróvezetékekben akkora áramlökések keletkeztek a mágneses tér hirtelen változásaitól, hogy még a távírógépekben a papír is begyulladt a szikráktól. Ha ez ma történne meg, 

akkor a tömegkommunikáció vagy a telekommunikációs rendszereken alapuló földi civilizáció legalább három-négy napra effektíve lekapcsolna – fűzte hozzá.

Kiss L. László beszélt arról is, hogy hiába a legjobban tanulmányozott csillag a Nap, a mágneses viselkedését a mai napig rengeteg rejtély övezi. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.