Megtartotta akadémiai székfoglalóját Karikó Katalin + videó

Kutatásával lehetővé tette egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a Covid–19 ellen.

Forrás: MTI, Hír TV2024. 04. 09. 17:31
KARIKÓ Katalin
Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartotta akadémiai székfoglaló beszédét Karikó Katalin, miután a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává választotta 2022-ben – számolt be a Hír TV

A hírportál felidézte: Karikó Katalin és Drew Weissman biokémiai felfedezéseikért megosztva kapták a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat, kutatásukkal lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a Covid–19 ellen. A kidolgozott technológia mára nemcsak a koronavírus elleni harcban, hanem a rák kezelésében, valamint több más, ma még gyógyíthatatlan betegség esetében is forradalmasítja a terápiát.

1961-ben a messenger RNS felfedezésével kezdődött, és több mint hatvanévi kutatás után jutottunk el oda, hogy a messenger RNS egy vakcina formájában bevezetésre került a klinikumba

– emlékezett vissza beszédében a kezdetekre Karikó Katalin. Elmondása szerint körülbelül húszévente történt fejlemény ezen a területen. Elmondta, hogy milyen állomásai voltak tudományos pályájának, beszélt azokról a nehézségekről, amelyekkel meg kellett küzdenie a kutatómunka során, és azokról a tudományos áttörésekről is, amelyek több évtized után eredményre vezettek. Felidézte a Covid–19 mRNS-vakcina kifejlesztésének mérföldköveit, és beszélt az mRNS-gyógyszerek előnyeiről a fehérjealapú gyógyszerekkel szemben.

A kidolgozott technológia további hasznosításáról is szólt, kitérve arra, hogy 

mostanra az mRNS-terápiát más fertőző kórokozók, illetve rák elleni vakcinák fejlesztésére is kiterjesztették, és egyre több alkalmazásban ma még gyógyíthatatlan betegségek kezelésére is tesztelik.

Az ünnepi esemény zárásaként Karikó Katalin átvette Lénárd Lászlótól, az MTA Biológiai Tudományok Osztályának elnökétől az MTA tiszteleti tagságát igazoló oklevelet. Az MTA szabályai szerint minden rendes és levelező tag köteles a megválasztása utáni egy éven belül székfoglalót tartani, de a külső és a tiszteleti tagok is megtarthatják a munkásságukat összefoglaló előadást.    

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.