Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Pénzhamisítási botrányba keveredett Magyar Péter embere, aki Johann Strauss leszármazottjának mondja magát

A magát a híres zeneszerző leszármazottjának tartó, Magyarországra a nyugati médiában panaszkodó Strausz Róbert szerint egy időben „buli volt, hogy középiskolások pénzeket másolgattak”, és ő is kipróbálta, ma viszont már tagadja, hogy valaha bűncselekményt követett el – derül ki a Mandiner cikkéből.

Forrás: Mandiner2024. 05. 25. 20:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden körülményt figyelembe véve az elsőrendű vádlott Strausz Róbert (26 éves) nyolc hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott” – számolt be a Szegedi Ítélőtábla ítéletéről a Békés Megyei Hírlap 2005 nyarán.

A vád folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás volt.

Arról a Strausz Róbertről van szó az ítéletben, aki nemrég Gyulán szervezkedett Magyar Péter országjáró fellépése és az ahhoz kapcsolódó tüntetés körül, és ő szervezte meg a Tisza Párt Békés vármegyei és gyulai Facebook-csoportját is.

Strausz Róbert a háttérben a gyulai vár tövében, Magyar Péter országjárásának első állomásán (Forrás: Facebook)

Strausz korábban még a gyurcsányista DK háza táján is felbukkant, jóval korábban pedig azzal haknizott, hogy ő a híres zeneszerző, Johann Strauss leszármazottja, nevét is emiatt változtatta meg Kliegl Róbertről Strausz Róbertre.

Strausz egyébként Magyar Péter gyulai turnéja után a német közmédiában panaszkodott hazánkra.

De vissza a pénzhamisítási ügyre: „Tavaly az elsőrendű vádlott vásárolt egy számítógépet és egy színes nyomtatóként is használható szkennert. A szkenner próbálgatása közben bankjegyekről is másolatot készített. Ezek közül az ezerforintosról gyártottat találta a legjobbnak, s úgy döntött, hogy azokból többet is nyomtat, majd a hamis pénzt forgalomba hozva valódi pénzhez jut. Legalább negyven hamisítványt készített, majd a szolnoki és szegedi piacokon vásárolt a hamis bankókkal” – olvasható a 2005-ös cikkben.

A Békés Megyei Hírlap arról írt: „Szabó egyszer felvetette Strausznak, hogy a bankjegyutánzatokat ő is forgalomba tudná hozni. Abban állapodtak meg, hogy az elsőrendű vádlott darabonként 200 forintért legyártja a hamis ezreseket. A megbeszélés során végig jelen volt Czinanó is. Az elsőrendű vádlott elkészített 160 darab hamis ezrest, s azokat két társának eljuttatta. A másodrendű vádlott ismét felkereste lakásán az elsőrendű vádlottat, és a harmadrendű vádlott kérésére kétmillió forint névértékben rendelt meg hamis ezreseket. Ekkor lépett közbe a rendőrség, és bukott le a sarkadi pénzhamisító trió.”

 

Felmentették? Vagy sem?

Kb. negyed évszázada buli volt, hogy középiskolások pénzeket másolgattak. Én is kipróbáltam, hat darabot lemásoltam, és ez lett belőle

– fogalmazott ezzel kapcsolatban Strausz Róbert nemrég a közösségi médiában egy, a Mandinerhez eljuttatott képernyőfotó szerint.

Strausz a pénzhamisításos botrányról pár hete még így nyilatkozott

Azt viszont nem részletezte, hogyan találkozott ezzel a – minimum meggondolatlan – középiskolai hóborttal, akkoriban ugyanis már 25 körül lehetett. Az ítéletről beszámoló cikk 26 évesnek írja, az írásból pedig kiderül, hogy az eset a cikk megjelenését megelőző évben történt.

Strausz a posztjában továbbá azt állította, hogy első fokon felmentették, másodfokon elítélték, aztán perújítással felmentették, ám utóbbi nyomát nem találták.

Éppen ezért telefonon megkeresték Strausz Róbertet, hogy megismerjék állítólagos felmentésének pontos körülményeit. Azt a Mandinernek már nem mondta ki, hogy felmentették volna, pedig erre konkrétan rá is kérdeztek, viszont azt kijelentette:

soha életében nem követett el bűncselekményt.

Ehhez képest érdekes, hogy egy 1999. december 5-én megjelent helyi lapban maga ismerte el, hogy betört egy helyi könyvtárba és művelődési házba.

Mindenesetre a Mandiner írásban újra megkereste, hogy minél egyértelműbben tisztázhassák a tényeket a pénzhamisítási üggyel kapcsolatban. A levelükben is rákérdeztek, hogy tényleg felmentették-e, és ha igen, akkor tud-e dokumentumot mutatni róla.

 

Kompenzációs listára került

Strausz Róbert a Választás.hu szerint a júniusi önkormányzati választáson a Magyarországi Régiókért Egyesület (Marég) gyulai jelöltje lesz, a szervezet kompenzációs listáján szerepel. Strausz a telefonban azt állította, már visszalépett a jelöltségtől, de a Választás.hu-n május 24-én 18.53-kor még mindig az ő neve szerepelt a lista nyolcadik helyén. A hetilap cikke megjelenését követően, 2024. május 25-én az esti adatok szerint

Strausz Róbert már a Választás.hu nyilvántartása szerint is visszalépett a jelöltségtől.

Strausz egyébként a jelölőszervezet, a Marég gyulai ügyvivője is egyben. Bár a Marég elsőre civilnek tűnik, de közel sem független a Magyar Péter alelnökölte balliberális Tisztelet és Szabadság Párttól (Tisza Párt). A Mandiner információi szerint

a Marég az önkormányzati választáson induláshoz szükséges aláírásokat Tisza pártos pólóban gyűjtötte.

A lenti fotón látható, ahogy Strausz Róbert Tisza pártos pólóban, többedmagával adja át Csige Gábor jegyzőnek az induláshoz szükséges aláírásokat.

Strausz Róbert
A Marég gyulai jelöltjei átadták az önkormányzati választáson való induláshoz szükséges ajánlásokat Csige Gábornak, a helyi választási iroda vezetőjének (Forrás: Gyulai Hírlap)

A következő fotón a Marég gyulai listájának második helyezettje, Mikóné Hirth Beáta szerepel Magyar Péter társaságában. Mikóné sem számít pártoktól független szereplőnek a gyulai közéletben, egyértelműen a Momentumhoz kötődik, és több botránya is volt a városban. Ő azzal tett szert országos ismertségre, hogy 2019-ben háziorvosi asszisztensként a rendelőben a betegeknek a férje előválasztási választási szórólapjait osztogatta vagy csempészte a receptek közé. Tehát közpénzen, közalkalmazottként politizált. Férje, Mikó János ugyanis 2019-ben az MMM színeiben indult helyhatósági képviselőjelöltként.

A második emlékezetes akciója a járvány első időszakára esett: O1G feliratú szájmaszkos szelfit posztolt magáról a közösségi oldalon. Mikóné is indult egyébként előválasztáson, méghozzá a Momentum jelöltjeként a 2021-es baloldali előválasztáson, a DK-s Leel-Őssy Gábor azonban megverte őt.

Mikóné Hirth Beáta
Magyar Péter és Mikóné Hirth Beáta, a Marég gyulai jelöltje (Forrás: Facebook)

Időközben válaszolt a Mandiner írásbeli megkeresésére Strausz Róbert, és a lényeget összefoglalva azt írta:

Soha nem követtem el bűncselekményt, soha nem szerepeltem a bűntettesek nyilvántartásában, és soha nem törtem be sehova.

Továbbá válaszlevelében azt is állította, hogy „nincsenek politikai ambíciói és DK-s aktivista sem volt soha” – számolt be a Mandiner.

Borítókép: Strausz Róbert Magyar Péter gyulai fórumán (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.