Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A holland Mark Rutte a NATO új főtitkára

A NATO-szövetségesek a holland Mark Ruttét választották meg a következő főtitkárnak. Rutte határozottan kiáll Ukrajna mellett, megválasztását Magyarország korábban feltételekhez kötötte.

2024. 06. 26. 11:07
A NATO 32 nemzete 2024. június 26-án Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezte ki a szövetség következő vezetőjévé. Fotó: Simon Wohlfahrt Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-szövetségesek szerdán Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt választották a NATO főtitkárának. A döntést akkor hozták, amikor a világot válságok sora sújtja. Az orosz–ukrán háború még mindig javában tart, és egyelőre bizonytalanság övezi az Egyesült Államok jövőbeli hozzáállását a transzatlanti szövetséghez, mutatott rá a Reuters brit hírügynökség.

A NATO 32 országa 2024. június 26-án Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt választotta a szövetség következő főtitkárává (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

Rutte kinevezése formalitássá vált, miután egyetlen riválisa, Klaus Johannis román elnök a múlt héten bejelentette, hogy kiszállt a versenyből, mivel nem tudta megszerezni a támogatást.

Korábban lapunk is foglalkozott azzal, hogy a leköszönő holland liberális miniszterelnök a NATO új főtitkáraként számos megoldandó feladattal találja magát szemben.

Mark Rutte kampánya során mind a 32 NATO-szövetséges támogatását megszerezte. Hivatali elődjének, a távozó Jens Stoltenbergnek október 1-jén kell átadnia a stafétát, írta a szövetség oldala.

A holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára hazánk annak a fogadalmának a fényében támogatta, amely szerint magyar haderő nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat – írta korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

Rutte 14 évig vezette az Európai Unió ötödik legnagyobb gazdaságát, Hollandiát, széles körben hatékony konszenzusépítőként dicsérik, ugyanakkor a háború kezdete óta határozottan kiállt Ukrajna mellett – többek között a közelmúltban Hollandia erőfeszítéseket tett az ukrán pilóták F–16-os vadászgépek vezetésére való kiképzésére – emlékeztet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Borítókép: A NATO 32 országa 2024. június 26-án Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt választotta meg a szövetség következő vezetőjévé (Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.