Kiderült, milyen gyakran használják a magyar fiatalok a ChatGPT-t

A nők jobban tartanak a kontroll elvesztésétől a mesterséges intelligencia miatt.

2024. 05. 30. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasznos, káros, vagy egyszerűen csak elegük van az AI-ból? Hogyan és milyen rendszerességgel jelenik meg a mesterséges intelligencia a fiatalok életében, illetve miként hat mindennapjaikra? – ezekre a kérdésekre kereste a választ az Ifjúságkutató Intézet legfrissebb kutatása, amelyből megismerhetjük a ifjúság mesterséges intelligenciával kapcsolatos álláspontját. A felmérés során összesen ezer, 15–29 éves magyar fiatalt kérdeztek.

Jelentős részük (51 százalék) érzi az AI hatását mindennapi életben.

A válaszadók 23 százaléka szerint a mesterséges intelligencia kifejezetten hasznos (inkább hasznos 66 százalék szerint), azonban a nemek közt jelentős különbségek tapasztalhatók: a férfiak 29 százaléka, míg a nők csupán 17 százaléka gondolja kifejezetten hasznosnak az AI-t.

Azok a válaszadók, akik gyakrabban használják, pozitívabban nyilatkoztak azoknál, mint akik csak egyszer próbálták a ChatGPT-t vagy ehhez hasonló alkalmazást, ők (38 százalékuk) szkeptikusak a hasznosságával kapcsolatban.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, mely szerint a mesterséges intelligencia feletti emberi kontroll megmarad-e vagy sem, a fiatalok 54 százaléka mondta azt, hogy bízik benne, hogy az emberek továbbra is meg tudják őrizni az irányítást az AI felett. Jelentős a nemek közötti megosztottság,

a nők többsége (54 százalék) tart attól, hogy elveszíthetjük a kontrollt, szemben a férfiak 37 százalékával.

Az Ifjúságkutató Intézet kutatásából kiderült, hogy a fiatalok 53 százaléka használta már a ChatGPT-t vagy más hasonló alkalmazást, közülük pedig minden tizedik rendszeresen alkalmazza. A városias településeken lakók nagyobb arányban próbálták már ki a ChatGPT-t vagy valamely hasonló alkalmazást, Budapesten 71 százalék, vármegyeszékhelyeken 63 százalék, míg a kisebb városokban 49 százalék és a községekben csupán 42 százalék.

A felmérés arra is kitér, a fiatalok szerint túl sokat beszélnek az AI-ról, ami a fejlesztői és felhasználói etikai kérdések és a szabályozói kihívások mellett a mesterséges intelligencia témában megszólalók felelősségére is utal – olvasható az intézet összegzésében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.