Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

„Béna kacsák” az önkormányzatokban

Még hozhatnak döntéseket és irányíthatják a településeket a június 9-én leváltott önkormányzati vezetők – jelentette ki lapunknak Iván Dániel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. A jogi szakértő elmagyarázta, hogy az alaptörvény módosításának köszönhetően igazságosabb és arányosabb lett az önkormányzati választás, illetve több milliárd forintot spórolt meg az állam.

2024. 06. 17. 20:22
Fotó: RockCats Stage Photo Crew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan speciális helyzet alakult ki a helyi önkormányzati választások után Magyarországon, melyben egészen október elsejéig hivatalban maradnak azoknak a településeknek a polgármesterei és testületei, ahol június 9-én leszavazták a regnáló településvezetőket – mondta lapunknak Iván Dániel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) oktatója, tanársegédje. Mint fogalmazott, 

néhány hónapig most ezeken a településeken a vezetés „béna kacsaként” fog működni, mert bár az alaptörvény biztosítja nekik, hogy a megbízatásuk október elsejéig tartson és addig feladat- és hatáskörüket ellássák, az eredmény tudatában mégsem illik komolyabb beruházásokba kezdeniük. 

Az lenne a célszerű, ha ezekbe a döntésekbe a megválasztott, de még hivatalba nem lépett polgármestereket és képviselőket bevonnák – mutatott rá.

Iván Dániel emlékeztetett: a jogalkotó úgy módosította az alaptörvényt, hogy megteremtette annak a garanciáit, melyek alapján az európai parlamenti képviselői és a helyi önkormányzati képviselői és polgármesteri választások egy időben történő lebonyolítása lehetővé vált. A módosítás értelmében az önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választását az előző választást követő ötödik év április, május, június vagy július hónapjában kell megtartani, ami így fog történni öt év múlva is.

 

Fontos átmeneti rendelkezés

Az egyetemi oktató hozzátette, a jogalkotó az alaptörvény záró- és vegyes rendelkezései között hozott egy fontos átmeneti rendelkezést. Eszerint a hivatalban lévő képviselő-testület és polgármester megbízatása 2024. október elsejével szűnik meg. 

Ezt azért volt lényeges megalkotni, mert fő szabály szerint a képviselő-testületek megbízatása a helyi önkormányzati képviselők általános választásának a napjáig, a polgármester megbízatása pedig az új polgármester megválasztásáig tart.

Ha az átmeneti rendelkezés nem született volna meg az alaptörvényben, akkor ez azt eredményezte volna, hogy már most hivatalban kellene lennie az újonnan megválasztott vagy újraválasztott polgármesternek. Az alaptörvény és az önkormányzati törvény szerint viszont a korábbi képviselők mandátuma a megválasztást követő helyi önkormányzati általános választás napján szűnik meg, míg a polgármestereké az új polgármester megválasztásával, ami idén néhány hónappal lerövidült volna a júniusra kiírt választás miatt, hiszen októberig tart az ötéves ciklusuk. Ez alkotmányos problémát vetett volna fel, a jogalkotó tehát az átmeneti rendelkezéssel zárta ki az alaptörvény-ellenességet – világított rá Iván Dániel.

Borítókép: Horváth Jácint (DK), Nagykanizsa újonnan megválasztott polgármestere (j) átveszi polgármesteri megbízólevelét, ám október előtt még nem dönthet semmiről (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.