Család- és tanulmánybarát szolgálat várja a területvédelmi tartalékosokat

– A tartalékos katonai szolgálat összeegyeztethető a civil életünkkel, családunkkal és felsőoktatási tanulmányok mellett is, bárki lehet területvédelmi tartalékos katona – húzta alá a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, Czermann János. A tartalékos katonák a szerződés aláírása után számos juttatásra jogosultak, a felsőoktatásban tanulók pedig külön ösztöndíjra is pályázhatnak. A politikus bejelentette, az országban elsőként a Debreceni Egyetemen lesz idén szeptembertől az az új típusú honvédelmi felsőoktatási tantárgy, amelynek elvégzése esetén az egyetem jelentős kreditponttal ismeri el a hallgatók munkáját.

2024. 06. 20. 14:21
Területvédelmi tartalékos kampány honvédelem
Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartalékoskampány célja, hogy minél többen megismerhessék a honvédség által kínált területvédelmi tartalékos szolgálat nyújtotta lehetőségeket – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára a területvédelmi tartalékoskampány rendezvényén csütörtökön a Bálnában. Czermann János emlékeztetett, az orosz–ukrán konfliktus tapasztalatai egyértelművé tették: egy modern haderő jól felszerelt és kiképzett tartalék erő nélkül nem létezhet. 

Területvédelmi tartalékos kampány honvédelem
Fotó: Bach Máté

– A területvédelmi erők alaprendeltetése különlegességekben, elsődlegesen hátországvédelmi támogató, kiszolgáló-, illetve hangkiegészítő feladatok ellátása lesz, részvétel a rendvédelmi feladatokban, adott esetben árvízvédelmi határvédelmi feladatokra – részletezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a területvédelmi feladatok nélkülözhetetlen eleme az maga a tartalékos, aki szereti és ismeri azt az országrészt, ahol él és szolgál. 

A tartalékos katonai szolgálat összeegyeztethető a civil életünkkel, családunkkal és felsőoktatási tanulmányok mellett is, bárki lehet területvédelmi tartalékos katona

–  hangsúlyozta a politikus.

Területvédelmi tartalékos kampány honvédelem
Fotó: Bach Máté

Czermann János felidézte, az egyetemi értelmiség és a Magyar Honvédség kapcsolata régi. – Az egyévi önkéntesség már 1882-ben megjelent a magyar haderőben, ahol jórészt felsőoktató végzettségűek teljesítettek szolgálatot – mondta, majd rámutatott: 

mindkét világháborúban a magyar értelmiségből kikerülő tartalékos tisztek adták a tisztikar zömét.

A tartalékos katonai szolgálattal megszerzett tudás és képesség ma is hasznosítható mind a tanulmányok során, mind a civil életben egyaránt – tette hozzá.

Területvédelmi tartalékos kampány honvédelem
Fotó: Bach Máté

A helyettes államtitkár az anyagi juttatásokra kitérve elmondta, minden tartalékos egy bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díjra lesz jogosult. A rendelkezésre állás időszakában évi több mint 600 ezer forint rendelkezésre állási díj jár a tartalékos katonáknak, továbbá úgynevezett ajánlási bónusz, amennyiben közreműködése eredményeként további tartalékos vagy szerződéses katona csatlakozik a Magyar Honvédséghez. Felhívta a figyelmet arra, 

a felsőoktatási intézmények hallgatói 160 ezer forint tartalékos ösztöndíjra pályázhatnak, de az ösztöndíj értéke akár a 360 ezer forintot is elérheti, amennyiben a tanulmányai után szerződéses jogviszonyt is vállalnak.

Czermann János kitért arra is, hogy elsőként a Debreceni Egyetemen indul el idén szeptembertől az az új típusú honvédelmi felsőoktatási tantárgy, amelyben a hallgatók két félév alatt, egy alap kiképzéssel egyenértékű képzésben vehettek részt. Elvégzése esetén az egyetem jelentős kreditponttal ismeri el a résztvevők, hallgatók munkáját és erőfeszítését. 

Területvédelmi tartalékos kampány honvédelem
Fotó: Bach Máté

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, a magyar felsőoktatásnak a nemzeti szolgálatát is el kell látnia, hiszen a jövő biztonságához versenyképes tudás és erős, edzett haderő kell. 

Éppen ezért biztosítjuk, hogy a felvételi során a szolgálati fajtájától és időtartamától függően az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot végzettek 16, 32 vagy 64 többletpontra jogosultak korlátozások nélkül, amivel akár az 500 fős ponthatárt is elérhetik

– hangsúlyozta, majd hozzátette: a megújult felvételi második évében már több mint 150-en keltek ezzel a lehetőséggel. 

Területvédelmi tartalékos kampány honvédelem
Fotó: Bach Máté

Borítókép: Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.