Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Él és virul az ellenzéki sajtó Magyarországon

Ráadásul az ellenzéki orgánumok több emberhez jutnak el, mint a kormánybarát médiumok.

Forrás: Nézőpont Intézet2024. 07. 04. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar felnőtt lakosság széles köre (85 százaléka, 6,7 millió fő) hírfogyasztó, azaz a választókhoz gyakorlatilag minden közéleti információ eljut valamilyen csatornán – adta hírül a Nézőpont Intézet egy tanulmányban. Mint hangsúlyozták, 

kutatási adatok cáfolják azt a gyakran hangoztatott állítást, miszerint a magyarországi kormánykritikus médiát elnyomják a kormánybarát sajtótermékek, hiszen valamivel több embert érnek el politikailag releváns kormánykritikus felületeket, mint kormánybarát médiumok:

71 százaléknyi, azaz 5,6 millió hírfogyasztóhoz jut el a baloldali sajtó, amíg csupán 64 százaléknyi, vagyis 5,1 millió emberhez a kormánypárti. 

Bár állandóan elnyomatásról panaszkodik a baloldali sajtó, ebből semmi nem igaz

Ismertették, 15 nyomtatott (hét kormánykritikus és nyolc kormánybarát), 33 elektronikus (12 kormánykritikus és 21 kormánybarát) és 53 online (37 kormánykritikus és 16 kormánybarát, beleértve YouTube- és podcast-csatornákat) médium, valamint további 35 közszolgálati médiafelület és műsor adatai alapján elmondható: a sokszínű magyar médiapiac kormányról kritikusan és barátságosan tudósító felületei nemcsak elérnek szinte mindenkihez, de szinte mindenki használja is őket információszerzés céljából.

 

Szaporodnak az ellenzéki orgánumok és influenszerek

A Nézőpont Intézet felmérése azt is megállapította, hogy 2010-et követően, amikor az Orbán Viktor-vezette Fidesz–KDNP-koalíció került kormányra, folyamatosan növekszik a kormánykritikus médiumok száma: míg 2010-ben még 36 politikailag releváns ilyen felület működött Magyarországon, addig 2024-ben már 61 volt belőlük. A szerkesztőségek fenntarthatóságát mutatja, hogy tíz év alatt 34 kormánykritikus felület kezdte meg működését.

A nem hagyományos sajtótermékként bejegyzett kormánykritikus felületek közül a Gulyás Márton politikai aktivista által alapított és üzemeltetett, Partizán YouTube-csatorna több százezer követővel támogatta az ellenzéki kampányt, és jelentős külföldről érkező finanszírozással közel 300 milliós nyereséget is elkönyvelt az utolsó nyilvános beszámolója szerint. 

Ide sorolhatók a politikailag egyre aktívabb influenszerek is, akik akár szintén több százezres követői bázist építettek ki nem feltétlenül politikai területen, de később egyértelműen kormányellenes üzeneteket fogalmaztak meg. 

Ilyen YouTube-csatornát üzemeltet például Osváth Zsolt (ZSHOW time), vagy a JÓLVANEZÍGY felület, de megemlíthető Bödőcs Tibor humorista, vagy Pottyondy Edina is. Érdekesség, hogy a kormányt rendszeresen bíráló David Pressman, Magyarországra delegált amerikai nagykövet, számos ilyen influenszert látott már vendégül egy egy vacsorán – hívták fel a figyelmet.

 

Nyereséges kormánykritikus médiumok, eltitkolt külföldi források

Arra is kitért a Nézőpont tanulmánya, hogy Magyarország legjelentősebb kormánykritikus médiavállalkozásai folyamatosan növelik bevételüket, ami nyolc év alatt megduplázódott. Az ellenzéki sajtó kiadói összességében minden évben nyereségesek, összesített adózott eredményük 2023-ban mintegy négymilliárd forint volt. 

A kormánykritikus médiumok kiadói nyereségéhez az elmúlt években egyre több külföldről érkező bevétel is hozzájárult, ezek pontos összege és forrása azonban a hivatalos beszámolókból nem olvasható ki. 

A legutolsó üzleti évben a legnagyobb adózás utáni eredményt, szinte hagyományosan, a 24.hu kiadója, a Central Médiacsoport Zrt. érte el 2,35 milliárd Ft-tal, amelyet a Ringier-Axel-Springer Magyarország Kft. (791 millió Ft) követett, sőt 200 millió forintot meghaladó nyereséget termelt a Partizán és a HVG is.

A Nézőpont Intézet szerint a Magyarországon működő médiumokhoz külföldről érkező források összegének és származási helyének teljes körű felderítése lehetetlen. Vélelmezhető, hogy a kormánykritikus médiumok éves szinten milliárdos nagyságrendű Magyarországon kívülről származó bevételekhez jutnak. A külföldi donorok köre széles, megtalálhatóak köztük külföldi kormányok – kiemelten az Egyesült Államok –, olyan nemzetközi szervezetek, mint az Európai Unió, valamint nemzetközi hatókörű alapítványok, alapok, amelyek gyakran láncfinanszírozáson (ernyőszervezeteken) keresztül maradnak rejtve. Napjaink háborús körülményei között nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet, ha külföldi szereplők a kormánykritikus médiumokon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni Magyarország kormányára és közvéleményére – figyelmeztetett a tanulmány.

Borítókép: Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője (Forrás: Facebook/Partizán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.