Milliókra tett szert Magyar Péter néhány napi munkával

Néhány év alatt százmilliókat kereshetett a Tisza Párt elnöke azzal, hogy korábban állami cégek igazgatóságában és felügyelőbizottságában ült – ráadásul mellékállásban.

2024. 07. 30. 15:46
Strasbourg, 2024. július 16.
Magyar Péter, a Tisza Párt EP-képviselõje sajtótájékoztatót tart Strasbourgban a júniusi választások eredményeképpen létrejövõ Európai Parlament (EP) alakuló ülésének napján, 2024. július 16-án.
MTI/Purger Tamás
Fotó: MTI/Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába bizonygatta hónapokon át Magyar Péter, hogy nem veszi fel az európai parlamenti mandátumát, a Tisza Párt elnöke mégis beült az EP-be, amivel hét-nyolc millió forintos havi jövedelemre tett szert. A választási kampány idején tucatnyi nyilatkozatban, interjúban hangoztatta, hogy esze ágában sincs beülni az EP-be, sőt nemegyszer azzal kérkedett, hogy a jövőben a „piacról fog megélni”. A balliberális 444 podcastjében határozottan kijelentette, nem készül arra, hogy akár három hónap múlva, akár fél év múlva bármilyen fizetett politikai státusa lenne.

Megjegyzendő, hogy korábban maga Magyar Péter számolta ki, hogy öt év alatt kétmilliárd forintot is haza lehet hozni Brüsszelből.

Azonban Magyar Péter korábban is jelentős összegekre tett szert. Mint ismert, az Európai Parlament oldalán közzétették az EP-képviselők vagyonnyilatkozatait, ami alapján a Tisza Párt hét képviselőjének eddigi bevételeire is rálátás nyílt.

A legérdekesebb nyilvánvalóan Magyar Péteré, hiszen az iratokból kiderül, hogy volt olyan időszak, még aktív politikai pályafutása előtt, amikor jobban keresett, mint maga a magyar miniszterelnök.

A most közölt számokból kiderült az is, hogy eddig is meglehetősen nagy összegeket keresett:

  • Hodler Alapkezelő Zrt., jogi igazgató (2022. április – 2024. március) – havonta 3 millió forint
  • Diákhitel Központ Zrt., vezérigazgató (2019. június – 2022. február) – havonta 3,5 millió forint
  • Diákhitel Központ Zrt., igazgatósági tag (2021. január – 2022. július) – havonta 400 ezer forint
  • Magyar Közút Zrt., igazgatósági tag (2022. augusztus–december) – évente 1,875 millió forint
  • Magyar Közút Zrt., igazgatósági tag (2023. január–december) – évente 1,475 millió forint
  • Magyar Közút Zrt., igazgatósági tag (2024. január–február) – évente 1,794 millió forint
  • Hiventures Zrt., befektetési bizottsági tag (2021. – 2024. február) – havonta 400 ezer forint
  • Volánbusz Zrt., igazgatósági tag (2023. április–december) – havonta 1,1 millió forint
  • MBH Bank Nyrt., felügyelőbizottság tag (2022. szeptember – 2024. február) – havonta 1,5 millió forint

Ezek a megbízások összesen több mint 267 millió forintot jelentettek Magyar Péternek.

Érdemes felidézni, hogy Magyar Péter a közéleti színrelépése előtti időszakban elvesztette a fent említett jól fizető állami pozícióit. Ezek javarészt igazgatósági tagságok voltak, amikkel különösebb munka nélkül – praktikusan havonta egy ülésen való részvétellel – tudott milliókat keresni. Most pedig a Tisza Párt elnöke magyarázkodásba kezdett, mivel egy közleményben jelezte: soha nem állította, hogy jogászként rosszul keresett az „előző” életében. Továbbá azt állította, hogy EP képviselőként a fizetése a korábbi jövedelménél jóval alacsonyabb lesz. 

Ugyanakkor így is jelentős összegekre tehet szert az elkövetkezendő években.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a Tisza Párt többi európai parlamenti képviselője is szép summára tett szert. Kiemelendő Dávid Dóra, aki a párt listájának második helyén szerepelt, és Meta-részvényesként igen jól keresett (évi 90 millió forint körül). Most azt állítja, hogy az összes részvényét eladta, mielőtt a képviselői posztért indult, tehát a bevétele immár neki is csak a képviselői tiszteletdíj lesz. Megemlítendő még Tarr Zoltán is, akinek több munkahelye volt a mandátuma előtt, de egyikkel sem keresett olyan sokat, mint EP-képviselőként. Egy állami háttérintézményben azonban így is majdnem havi egymillió forintot kapott.

Borítókép: Magyar Péter, a Tisza Párt EP-képviselője sajtótájékoztatót tart Strasbourgban a júniusi választások eredményeképpen létrejövő Európai Parlament (EP) alakuló ülésének napján, 2024. július 16-án (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.