Megtudtuk, hogy áll az Eötvös gimnázium korrupciógyanús ügye

A nyomozó hatóság az év eleje óta nem tudott dűlőre jutni egy viszonylag egyszerűnek tűnő vesztegetési ügyben, az Eötvös József Gimnázium ügyében. A Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte lapunkkal: most is zajlik a nyomozás a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, január óta nem történt fejlemény. Mint emlékezetes, egy hangfelvétel szerint az elitgimnáziumban régóta lehetővé tehették gyenge eredményt elérő diákok felvételét is kenőpénzért cserébe. A felvételből arra is lehetett következtetni, hogy Moss László igazgató és az iskola alapítványának vezetője régóta működtethette a korrupt rendszert, az iskola azonban tagadta a vádakat.

2024. 08. 23. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Eötvös József Gimnáziumot érintő vesztegetési ügy jelenleg is folyamatban van a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen. A büntetőügyben a sajtó tájékoztatására okot adó fejlemény legutóbbi közlésünk óta nem történt – tájékoztatta lapunkat a Központi Nyomozó Főügyészség. Mint arról beszámoltunk, lapunk legutolsó, januári értesülése szerint befolyással üzérkedés bűntette miatt egy személyt gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben. 

A botrány azért robbant ki, mert egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint hosszú évek óta lehetővé tették, hogy a felvételin sikertelen, de jómódú szülők gyerekeit kenőpénzért cserébe felvegyék az intézménybe.

Emlékezetes, a tavaly év elején napvilágra került felvételen arról beszéltek, hogy Moss László igazgató és K. Gábor, az iskolához tartozó alapítvány vezetője működtethette a korrupt beiskoláztatási rendszert, amelyben a nyolcszoros túljelentkezés ellenére is fenntarthattak iskolai helyeket az írásbelit egyébként elbukó gyerekek felvételére. Ehhez a tehetős szülőknek minimum félmillió forintot kellett befizetniük. Az elhangzottak annak a gyanúját is felvetették, hogy nem egyszeri esetről volt szó, mert már évtizedek óta fogadhattak el támogatásnak feltüntetett kenőpénzt.

Azt mondtad, hogy nem mi vagyunk az első kísérleti nyulak ebben a helyzetben, és itt zárójelben jelezném, hogy igaz, amit mondtál, mert a mi ismeretségi körünkben is van olyan, ma is az Eötvösbe járó gyermek, aki általánosban bukdácsolt, majd a hatosztályosba felvették. Van ilyen három a körünkben, hol saját gyermek, hol unoka

– mondta egy édesapa a hangfelvételen, amire az iskolaigazgató jobbkeze, K. Gábor végig helyeselt. Az alapítvány vezetője végig azzal nyugtatgatta az apát, hogy ez már nem az első olyan alkalom, amikor Moss László igazgató saját hatáskörében vesz fel szóbeli nélkül több olyan gyermeket, akinek korábban nem sikerült bekerülnie az általa vezetett intézménybe.

Azért mentem oda, mert ismertem a tanárokat, gondoltam, hogy segítenek, mivelhogy év közbeni átjelentkezésről van szó, és akkor előjön ezzel a tarifával. Jöttem ki, és tényleg sírtam, hogy milyen világ ez, el voltam keseredve teljesen

– fogalmazott a hangfelvételen egy édesanya, aki egykor maga is az Eötvös gimnáziumba járt, és bántalmazásként élte meg a történteket. Ezenkívül a hanganyagból kiderült, miként viselkedett Moss László igazgató az állítólagos beszélgetés során: 

olyan volt, mint egy gép, egy robot, tehát nem volt sem magabiztos, se fölényes, hanem amikor az alapítványról beszélt, lehunyta a szemét, nem nézett a szemembe, olyan sunyi volt, meg olyan gépszerű

– emlékezett vissza az esetre a csalódott anya.
Az ügy kirobbanásának napján Moss László nem kívánt nyilatkozni lapunk riporterének. A gimnázium később kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, komoly támadás érte az iskolát, a hozzá tartozó Reáltanoda Alapítványt és Moss László igazgatót. Úgy fogalmaztak: „Bizton kijelentjük, hogy a hangfelvételből levonható azon következtetés, miszerint az iskola igazgatójához eljuttatott pénz ellenében került be az állítólagos szülő gyermeke az iskolába, nem igaz.”
A vesztegetést alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a Btk., ám minősített esetben a büntetés már egytől öt évig terjedhet, ha pedig bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, akkor kettőtől nyolc évig. A bűncselekmény súlya befolyásolja a végső ítéletet, vagyis nem mindegy, hogy hányszor és milyen összegben fogadott el valaki kenőpénzt.

Borítókép: A gyanú szerint kenőpénzeket fogadhattak el a sikeres felvételiért cserébe (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.