Orbán Viktor nagystratégiája még Indiában is követendő példa

Orbán Viktorral egyetértésben a béke fontosságát hangsúlyozta Samir Saran, a többek között kül- és biztonságpolitikával, valamint genderügyekkel foglalkozó indiai Observer Research Foundation agytröszt elnöke a lapunknak adott interjúban az idei MCC Feszten. A magyar kormányfő nagystratégiáját támogató elnök kijelentette: ma azért kell minden nemzetközi vezetőnek a politikája középpontjába a békemissziót helyeznie, mert ha ez nem történik meg, akkor mindenki szenvedni fog. Samir Saran arra is kitért, hogy a hatalmas fejlődésben lévő Indiának Magyarország fontos gazdasági partner, de azt is elmondta, hogy társadalmukban a gender témaköre nem foglalkoztatja az embereket.

2024. 08. 09. 5:20
Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyetértek Orbán Viktor miniszterelnöknek a nagystratégiáról megfogalmazott üzenetével, melynek egyik központi eleme az volt, hogy el kell köteleznünk magunkat a béke mellett – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Samir Saran, az indiai Observer Re­search Foun­dation (ORF) nevű agytröszt elnöke, aki az MCC Feszt egyik panelbeszélgetésén vett részt. Mint részletezte, szervezete foglalkozik kül- és biztonságpolitikával, védelmi, technológiai ügyekkel, a genderkérdéssel, továbbá a világűr és a klímaváltozás problémáival. Az elsődleges feladatuk, hogy világszerte partneri kapcsolatokat építsenek ki, és összekössék az embereket, amiről Orbán Viktor is beszélt Tusnádfürdőn.

 

A béke az első

Az ORF elnöke úgy folytatta, a kétezres évek eleje óta a világ számos pontját erőszak és háborúskodás sújtja, miközben a világ elfelejtette, hogy a nemzetközi rend célja a stabilitás és a béke megőrzése. – Megfeledkeztek arról az eredeti célról is, hogy az embereknek miért vannak hagyományaik, hogy ­miért hozták létre az ENSZ-t, manapság pedig úgy tűnik, mintha mindenki az erőszakot, a konfliktust és a háborút keresné a viták elrendezésére vagy a saját érdekeinek az érvényesítésére. 

Ezért ma minden nemzetközi vezetőnek a békemissziót kell központi témaként előtérbe helyeznie 

– szögezte le az ORF elnöke.
Samir Saran hangsúlyozta: cserben hagyjuk az állampolgárainkat, a gazdaságainkat és a társadalmainkat, mert a konfliktust választottuk a béke helyett. Vissza kell menni abba a korba, amikor a világ vezetői felhagytak a háborúkkal, mert megértették azoknak az árát, és elkötelezték magukat a tartós béke mellett. Most is ezt kellene tenniük. – Örülök, hogy Európában néhányan így gondolkodnak. Indiának alapvető jelentőségű a béke és a stabilitás, mert növekedésben van, mi nem akarjuk, hogy csővezetékek menjenek tönkre vagy kereskedelmi útvonalak kerüljenek veszélybe. A béke alapvetően fontos erkölcsileg és etikailag, de van hatékonysági és gazdasági szempontja is. Ha nem találjuk meg a békét, mindannyian szenvedni fogunk – mutatott rá az agytröszt elnöke.

 

Gazdasági robbanás előtt

Arra a kérdésre, hogy az indiai és a magyar gazdaság hogyan tud szorosabban együttműködni, Samir Saran úgy felelt: India és Magyarország már komoly összeköttetésben van, mivel jelentős indiai cégek működnek hazánkban, melyek hárommilliárd dollárt fektettek be, és lelkesen várják, hogy még több lehetőségük nyíljon. India óriási növekedés előtt áll, ezért elengedhetetlen, hogy sokkal több országgal kereskedjen. – Olyan partnerkapcsolatokra tettünk szert a szomszédságunkban, melyek kialakulását még öt évvel ezelőtt sem lehetett előre látni. Rajtuk kívül új, fontos partnereket keresünk, és Magyarország lehet az egyik ezek közül, mivel még nem fedeztük fel egymást teljesen stratégiai és gazdasági értelemben. Figyelem az itt zajló társadalmi vitákat, és úgy látom,

 a magyar kormány és társadalom hasonlóképpen gondolkodik. India és Magyarország abban hasonlít egymásra, hogy jövőképes, modern technológiát épít egy hagyománytisztelő és spirituális társadalommal együttműködve. 

A modernitás és a tradíció egymás unokatestvérei, a kettő között nincs ellentmondás, és a magyar kormány és társadalom is hasonlóképpen gondolkodik. Az időnk hamarosan eljön, legyen akár egy éven belül vagy pár év múlva, de ahogy növekszik a gazdasági potenciálunk, keresni fogjuk a kapcsolatokat a különféle szektorokban – fogalmazott az ORF elnöke.

 

Indiában a gender nem téma

Samir Saran szerint helyes, hogy Indiá­ban már nem kriminalizálják és büntetik a homoszexuálisokat, azt viszont 

őrültségnek nevezte, ami Amerikában zajlik, vagyis hogy a tinédzserek megtagadják a családjukat és az orvosi tanácsokat, de ez Indiában nem ügy, mert nem tartják fontosnak a közbeszédben. 

Ehelyett azzal vannak elfoglalva, hogy megoldják néhány történelmi problémájukat, illetve a fejlődési, foglalkoztatási, megélhetési és biztonsági kihívásokat. – Az amerikai viták a genderről és a névmások használatáról nem merülnek fel témaként, az emberek erről nem alkotnak véleményt, mert egyszerűen nincs idejük foglalkozni vele – jegyezte meg az agytröszt vezetője.
Úgy vélekedett, a nyugati és a keleti társadalmak közti különbség mindig fenn fog maradni. A nyugati kultúra sem egységes, mert sok szubkultúrából tevődik össze, amire a legjobb példa az Egyesült Államok: ott vannak a progresszívek, a woke-ok, a jobb- és baloldaliak és mindenféle politikai preferenciák képviselői. – A megoldás nem az, hogy közös teret találjunk, hanem az, hogy a különbségek mentén ne alakuljanak ki töréspontok és konfliktusok. Azért, mert mások vagyunk, még nem kell orrba verni egymást, hanem tiszteljük a különböző kultúrákat, tradíciókat és nézeteket. A békés együttélés egy új formulájára van szükségünk a különböző kultúrájú társadalmakban – jelentette ki.

A botrányos, woke-propagandával átitatott olimpiai megnyitóról Samir Saran azt mondta, Indiában erre kétféle reakció érkezett, ahogy a világon mindenütt: a legtöbben nagyon furcsának találták, mások pedig kifejezetten kínosnak, hogy ilyen ünnepségnek lehettek a szemtanúi. 

Szerinte nagyon kevesen vannak azok, akiknek ez tetszhetett, bár ezért ő nem ítél el, nem címkéz, nem akar eltörölni senkit, mert az a baloldal sajátja. A baloldaliak szeretik megmondani valakiről, hogy jobboldali, konzervatív vagy éppen fasiszta. – Ez nem egészséges és nem is hasznos, nem kellene gondolatokat csak azért elvetni, mert egy nem tetsző forrásból érkeznek, hanem önmagukban kellene értékelni azokat – mondta az ORF elnöke.

Borítókép: Az indiai agytröszt vezetője őrültségnek nevezte, ami Amerikában zajlik (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.