Újabb akciót terveznek az oltásellenesek, miközben terjednek a súlyos ragályos betegségek

Több gyermek van kitéve a fertőzés veszélyének.

2024. 08. 07. 5:22
Budapest, 2016. február 10.
Rex, Varga Károly gyermekorvos kutyája figyeli a vizsgálatot az óbudai Ányos utcai gyermekorvosi rendelõben 2016. február 10-én. A terápiás minõsítéssel rendelkezõ németjuhász minden rendelésre elkíséri gazdáját, ahol neki is szerepe van, megnyugtatja a gyerekeket, leköti a figyelmüket.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztó programsorozattal készül augusztus második felében a MAG Népe Mozgalom, ahol az oltásellenes előadások mellett a cukorbetegeknek ajánlott méhecskékkel való gyógyításról és nőgyógyászati szűrűvizsgálatok hátrányairól is szó lesz majd. A Magyarok Országos Gyűlése néven futó rendezvény részleteit Botka István osztotta meg a közösségi oldalán, aki az egyik legnagyobb védőoltás-ellenes mozgalom oszlopos tagja.

Az úgynevezett MAG Népe Mozgalomnak (amely egy privát csoport a Facebookon) több mint huszonhatezer tagja van, így az oltásellenes és egyéb, modern orvoslást ellenző lobbi hatalmas tömegekhez tud eljutni. A szervezet rendszeresen tart előadásokat is, ahol orvosok szólalnak fel a témában.

A következő rendezvény előadói között lesz Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is, aki a program szerint egy kötetlen beszélgetésen vesz majd részt Botka Istvánnal közösen, de olyan orvosok is mikrofont kapnak majd, akik szerint a kötelező gyermekkori védőoltásokat felül kellene vizsgálni, és a szülő rendelkezhessen afelett, hogy beadatja-e gyermekének.

 

A gyermekorvosok ellen fordultak

A szervezet idén tavasszal hadjáratot indított a gyermekorvosok ellen, miután azok nem adtak védőoltás alóli felmentést. Botka István büszkén számolt be korábban arról, hogy tömegével indítottak eljárásokat, büntetőfeljelentéseket a gyermekorvosok ellen, a mozgalom vezetője szerint „már nincs olyan nagyobb város az országban, ahol ne lenne legalább egy szülő, aki gyermeke védelme érdekében nem riad vissza akár jogi eljárások megkezdésétől sem, hogy elkerülje a sok esetben szükségtelen, sőt ártalmas kötelező oltásokat”.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a jelenségre reagálva arról beszélt, hogy a védőoltás-ellenes mozgalmak mindig jelen voltak, de egyre aktívabb tevékenységük akár a járványügyi biztonságot is veszélyeztetheti.

A járvány kialakulásához sok esetben elég, ha csak kismértékben billen fel az átoltottság aránya. Az ilyen jogi eljárások időtartama alatt a gyermekek védőoltása halasztódik, ami tömeges méreteket öltve a járványügyi biztonságot veszélyeztetheti – hívták fel a figyelmet. Az orvosok elleni eljárások korábban nem voltak jellemzők, ebben az évben kezdődtek el, és azokat az orvosokat támadják, félemlítik meg, akik a szakma szabályai szerint végzik a tevékenységüket.

– A polgári peres és büntetőperes eljárásokat amiatt indították a gyermekek törvényes képviselői, mert a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a védőoltás alóli mentesítésről, mivel nem volt egészségi akadálya a vakcina beadásának. A szülők sérelemdíjat követelnek – fogalmazott az NNGYK, hozzátéve, hogy egyes esetekben pedig háziorvosok, házi gyermekorvosok ellen tettek büntetőfeljelentéseket, foglalkozás körében elkövetett szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt, annak ellenére, hogy az oltóorvosok a szakma szabályainak és a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően végzik tevékenységüket.

 

Nyakunkon a kanyaró, itt van már a szamárköhögés-járvány

„A járvány kialakulásához tehát sok esetben elég az is, ha csak kismértékben billen fel az átoltottság aránya. A kanyaró például nagyon ragályos betegség – amíg egy fertőzött 16-17 másik fogékony személyt képes megfertőzni, addig az influenza esetében ez két-három személyt, a SARS–CoV–2-vírus esetén pedig kettő-öt személyt jelent a vírusvariánstól függően. Épp ezért a kanyaró esetében az átoltottság mértékét a lakosság körében 95 százalék felett kell tartani, különben számolni kell a kanyaróvírus cirkulálásával, azaz a járvány megjelenésével”– figyelmeztettek, kiemelve, hogy a szomszédos országokban, Romániá­ban, Ausztriában éppen az átoltottság mértékének csökkenése vezetett oda, hogy kanyarójárvány volt.

Az oltási hajlandóság csökkenésére már több EU-tagállamban is van példa, emiatt több gyermek van kitéve a fertőzés veszélyének, különösen a kanyaró, de a szamárköhögés esetében is.

Nagyon aggasztó a szamárköhögéssel kapcsolatos esetek száma, a legfrissebb járványügyi adatok szerint, amíg tavaly augusztusig összesen egyetlen esetben jelentettek szamárköhögéssel fertőzött beteget, addig idén kétszáz felett jár a betegségben érintettek száma, összesen 226-an fertőződtek meg. Az esetek között kettő halálos kimenetű volt, két csecsemő vesztette életét szamárköhögés miatt.

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint még magas átoltottság mellett is néhány évente várhatók szamárköhögés-járványok a kontinensen, a betegség fellángolása annak köszönhető, hogy más európai országokban az oltási program közel sem volt olyan fegyelmezett, mint hazánkban, és csupán 85 százalék az átoltottság aránya sok környező országban, miközben legalább 95 százalékos átoltottsággal lehetne a tömeges fertőzést megakadályozni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.