Huszonöt éve működik az Oktatási Hivatal

A jogelőd, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont 1999-ben jött létre.

2024. 09. 30. 13:37
A 2022-es PISA-felmérés eredményeit ismertető sajtótájékoztató
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oktatási Hivatal (OH) negyed százada szolgálja a hazai köznevelést és felsőoktatást – közölte a hivatal. Az Oktatási Hivatal a szerteágazó pedagógiai-szakmai, valamint igazgatási-hatósági tevékenységével folyamatosan támogatja a magyarországi nevelő-oktató munka valamennyi szereplőjét, szoros együttműködésben számos kormányzati és egyéb szervezettel, intézménnyel.

Az elmúlt 25 évben a hivatal feladatköre jelentősen bővült, és nemcsak sikerrel felelt meg olyan kihívásoknak, mint a digitalizáció gyors terjedése az oktatásban vagy a koronavírus-járvány, hanem ezek mentén innovatív eszközöket is fejlesztett, amelyek hosszabb távon támogatják a hazai oktatást.

Az OH jogelődje, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) 1999. szeptember 1-jén jött létre, hogy az oktatási ágazatirányításnak operatív támogatást biztosítson, nyilvántartsa, kezelje a köznevelési adatokat, valamint ellássa az oktatási koordinációs feladatokat olyan országos jelentőségű köznevelési ügyekben, mint az érettségi vizsga, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) és a középiskolai felvételi eljárás szervezése, megvalósítása, a 2001-ben bevezetett országos kompetenciamérés, továbbá a nemzetközi mérések lebonyolítása.

Az OKÉV sikeresen látta el hálózati, szervezői feladatait, és 2007-től – újabb hatáskörökkel bővülve – már Oktatási Hivatalként működik.

Az elmúlt évek nagy változásokat hoztak a hivatali feladatellátásban. A koronavírus-járvány felgyorsította a digitalizáció terjedését, így az OH is egyre több területen vezette be a digitális ügyintézést. Ezenfelül számos digitális szolgáltatást nyújt a statisztikák interaktív keresőfelületen történő közzétételétől az online pályaorientációs eszközökön keresztül az elmúlt évek egyik legnagyobb fejlesztéséig, az országos kompetenciamérés digitális felületre költöztetéséig.

Az OH a jövőben is feladatának tekinti, hogy innovatív megoldásokkal szolgáljon a gyorsan változó világ kihívásaira, mindemellett működésének alapját – ahogyan az elmúlt 25 évben – továbbra is a magas szakmai minőség és a jogszerű működés határozza meg.

 

Borítókép: Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.