Néhány hónap múlva élesben is bevethető a magyar légierő új gépcsodája + videóval

Fontos mérföldkőhöz érkezett a magyar légierő fejlesztése, miután szeptember elején Kecskeméten landolt az első magyar KC–390 Millennium szállítórepülőgép.

2024. 09. 24. 9:41
a Magyar Honvédség első KC-390 Millennium szállítórepülőgépe. Forrás: honvedelem.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brazíliában gyártott gép nyolcvan felszerelt katona, hatvannégy ejtőernyős, illetve hordággyal együtt hetven sebesült – összesen huszonhat tonnányi hasznos teher – szállítására alkalmas. Ami viszont igazán különlegessé teszi, az a légi utántöltő feladatokra való alkalmazhatósága, amely új elemet jelent a Magyar Honvédség légierejének képességpalettáján, és amivel ezentúl több katonát, messzebbre és gyorsabban vagyunk képesek elszállítani 

– fogalmazott Popelyák Péter alezredes, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár pilótája, aki a Spirit FM Katonadolog című műsorában azt is kihangsúlyozta, hogy a KC–390 Millennium egy minden ízében katonai feladatokra tervezett és épített szállítórepülőgép. 

Mint mondta, 

a hagyományos feladatok mellett katasztrófahelyzetekben sokkal hatékonyabbá válik a polgári személyek kimenekítése is, ugyanis a gép hátulján található rámpával szabaddá válik a ki- és beszállás, illetve rakodás a hátsó ajtó lenyitása után.

– Ez egy nagyon impozáns repülőgép a maga 32 méteres hosszúságával, 35 méteres szárnyfesztávjával és 12 méteres csúcsmagasságával. Amikor ez a gépcsoda leszállt Kecskeméten, a műszaki állomány nagy része kicsit meghatódott – mesélte az adásban az első találkozás emlékét Kiss Jenő őrnagy, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár szolgálatvezető mérnöke, aki szerint minden egyes területen felülmúlja a konkurenciáját. Hozzátette, a dobási pontosságága 50-100 méteren belül van, teherbíró képessége jóval nagyobb, hatótávolsága pedig póttartályokkal szerelve 8500 kilométer.

Fotó: Honvédelem.hu

A mérnök és a pilóta is hangsúlyozta, hogy 

az eszköz ízig-vérig megfelel a 21. századi követelményeknek, hiszen a lehető legmodernebb technológiával szerelték fel. 

– A megtervezésekor figyelembe vették, hogy minél kevesebb műszaki kiszolgálást igényeljen – tehát minél kevesebb ideig maradjon a földön –, így alapjáraton kicsi időközönként, kéthetente, havonta kell csupán karbantartani – hívta fel a figyelmet egy újabb előnyére Kiss Jenő őrnagy.

Mivel a szállítórepülőgép érkezése hatalmas technológiai ugrásnak számít, erre fel kellett készülnie az azt működtető, üzemeltető és karbantartó állománynak is. Ennek érdekében a repülőgépvezetők, a rakodásvezetők és a fedélzeti rendszerkezelők valamennyien a gép gyártásának helyén, azaz Brazíliában kaptak kiképzést.

Fotó: Honvédelem.hu

A pilóták másfél hónapos intenzív átképzése a földi előkészítésből, illetve a szimulátoros kiképzésből állt, a tényleges repülést azonban már itthon hajtják végre. Ez úgynevezett iskolakörökkel kezdődik, majd ezt útvonalrepülések követik először csak belföldön, ezután külföldön.

 Nagyjából két-három hónap múlva már bevethető is lesz a gép a szállítási feladatokra. 

Kiss Jenő őrnagy hozzátette, hogy mivel a műszaki állománynak az utolsó csavarig ismernie kell az eszközt, az ő kinti kiképzésük hosszabb volt, négy hónapig tartott.

– A műszaki csapat körülbelül felét fiatalok adják. Azt gondolom, hogy

emberformáló lehetőség számukra, hogy egy ennyire komoly technikával dolgozhatnak

 – hangsúlyozta a szolgálatvezető mérnök. Popelyák Péter alezredes szerint valóban nagyon nagy lehetőség, s egyben kihívás is, és bárki büszke lehet arra, hogy ilyen modern technikával szolgálhatja a hazát. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.