Nem mindenki ülhetett vissza az iskolapadba, több ezer gyerek marad ki súlyos betegsége miatt

A kis betegek gyógyulásában is sokat segíthet a tanulás folytatása.

2024. 09. 04. 10:27
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dorka bénulással küzd, másfél éve nem jár suliba és idén szeptemberben se tud még menni – olvasható a KórházSuli közösségi oldalán. A kislányt a kórházsuli egyik önkéntese is segíti a gyógyulásban, aki nagyon alaposan és hozzáértően mondja el az anyagot. De nem ő az egyetlen, aki nem tudott visszaülni az iskolapadba. Magyarországon évente több ezer gyerek marad ki hónapokon vagy akár áveken át az iskolából valamilyen betegség miatt.

Ezek a gyerekek kezelésekre járnak, küzdenek a gyógyulásért, ám sokan közülük annyit hiányoznak, hogy osztályozóvizsgát kell tenniük, mások évismétlésre kényszerülnek. 

De egyre nő azoknak a fiataloknak a száma is, akik pszichés probléma miatt maradnak otthon: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint minden hetedik serdülő küzd valamilyen mentális zavarral.

illusztráció Fotó: KórházSuli

A KórházSuli főigazgatója, Velkey György szerint bár az orvosoknak nagyon fontos szerepe van a gyógyulás folyamatában, a teljes felépüléshez messze nem ez a legfontosabb. 

„Bizonyos fázisokban a szociális munkás, a pszichológus, a pedagógus vagy akár a diagnózistól az iskolai visszatérésig tanuló KórházSuli jobban hozzájárul a gyógyuláshoz” – vélte. 

A szakember meglátása szerint a súlyos betegséggel küzdő fiatalok elsődleges célja egészségük visszanyerése: ezt pedig nagyban segíti a tanulás, amelynek révén célokat tűznek ki maguk elé, és lépésről-lépésre visszanyerik a betegség miatt elveszített kontrollt életük felett.

„A KórházSuliban minden szereplő támogatást kap. A beteg gyerekekkel a gyógyulásuk alatt tanulunk, így ők lépést tudnak tartani az iskolai tananyaggal. A tanáraikat és az osztálytársaikat pedig arra készítjük fel, hogy a megfelelő módon tudják segíteni és a gyógyulás után visszafogadni társukat”   – vette át a szót Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője, aki egyben felidézte, KórházSuli 2014-ben kezdte meg az első tanévét, hogy fiatal önkéntesek segítségével otthonukban tanuljanak az iskolából akár éveken át kimaradó gyerekekkel. Az elmúlt évtizedben már több ezer gyerek oktatását és közösségbe való visszailleszkedését támogatták. 

A KórházSuli szakemberei az otthoni tanulás mellett országszerte már öt gyermekkórházban tartananak interaktív foglalkozásokat a beteg gyerekeknek, hogy sikerélményhez juttassák őket és eltereljék figyelmüket a betegségükről.

A vezető megjegyzi, a beteg gyerekek támogatása, visszaillesztése az osztályba számos kihívást állít az oktatási rendszer elé is: az osztálytársak nem tudják, beszélhetnek-e társuk daganatos betegségéről, a tanároknak fontos felismerniük az evészavar tüneteit vagy épp egy szorongással küzdő tanuló motiválásának lehetőségeit.

Éppen ezért az idei tanévtől KórházSuli Módszertani Központként segítik az érintett szektorok szakembereinek együttműködését, egyetemeken tanítják a jövő pedagógusait, és továbbképzésekkel, workshopokkal, módszertani könyvekkel segítik a tanárok munkáját.


 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.