A világ legismertebb mémlegendájával készítettek videót a magyar mentősök

Népszerű slágerekkel és sok humorral.

2024. 10. 15. 13:38
Arató András segíti a mentők legújabb edukációs kampányát

Arató András Facebook oldala
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös edukációs kampányt indított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány és Arató András, vagyis Hide the Pain Harold. A mentőszolgálat közlése szerint az együttműködés apropója az október 16-án esedékes újraélesztés nemzetközi napja.

A kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a laikus újraélesztés fontosságárára.

A világszerte ismert mémlegenda, Arató András mindezt humorral mutatja be,

hogyan lehet ismert slágerek ütemére hatékonyan végezni a mellkaskompressziót, amely szívleállás esetén életmentő lehet.

 

Előkerült egy cápajelmez és Shakira is

Arató András komolyan vette a mentőszolgálattól kapott felkérést, és a kisfilmben a legkülönbözőbb stílusú dalokra mutatja be az újraélesztést. Ám a lényeg most is ugyanaz:

Nyomjuk neki, vagyis másodpercenként kétszer nyomni a mellkast, 5-6 centiméter mélyen, nyújtott kézzel és határozott mozdulatokkal.

 

Vezető halálok Magyarországon a hirtelen szívhalál

Czakler Éva mentőorvos emlékeztetett, hogy az időben megkezdett újraélesztés akár megháromszorozhatja a túlélési esélyeket. A mentők szerint Magyarországon

a vezető halálokok közé tartozik a hirtelen szívhalál.

Naponta átlagosan hetven embert érint, és az esetek nagy részében közterületen történik meg a baj. Sok esetben ezért az utca emberén múlik, hogy a bajba jutott életben marad-e. Az edukációs kampány fő szlogenje éppen ezért az, hogy

merj cselekedni!

Az életmentés sikerének legfontosabb feltétele ugyanis a gyorsan megkezdett és folyamatosan végzett mellkaskompresszió, és az, hogy a defibrillátor készüléket a lehető leghamarabb alkalmazzák. Ezzel akár megháromszorozhatjuk a beteg túlélési esélyeit, ám ellenkező esetben minden egyes perccel tíz százalékkal csökken az életben maradás valószínűsége.

Borítókép: Arató András (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.