Halkó Petra: Magyar Péter álljon ki, és valljon színt a nőkről!

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Magyar a nők megítélését illetően megragadt minimum az előző évszázadban.

2024. 10. 11. 11:30
Magyar Péter és Vogel Evelin. Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Manapság a tömegkultúra és a közösségi média révén hajlamossá váltunk trivializálni a női témákat, mintha minden, ami nő, egyben felszínes és bulvár volna. Ezzel szemben a nők társadalmi szerepének kérdése ma is komoly politikai jelentőséggel bír, és az, hogy egy politikus hogyan vélekedik erről a témáról, nemcsak a nők jogait, helyzetét és megítélését illetően fontos, de alapvetően befolyásolja a közéleti viszonyokat. A közügyekről folytatott diskurzusban pedig a női hangoknak is helye van. Ebben ma már mindenki egyetért. Vagy talán mégsem? –  teszi fel a kérdést Magyar Péterről szóló elemzésében Halkó Petra. 

Magyar Péter, Halkó Petra, nők
Fotó: Képernyőfelvétel/HírTV

A XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy véli, onnantól hogy Magyar Péter belépett a politika színpadára, a nőkhöz fűződő viszonya többé nem bulvártéma, hanem politika – nem a szórakoztató csatornákra és a pletykalapokra tartozik, hanem a választópolgárokra. 

Az eddigiek alapján Magyar Péter nőkhöz fűződő viszonyát három típusba sorolhatjuk a szakértő szerint. 

  • Vannak szerinte a hallott történetek. Mint írja, nem voltunk részesei a magánéletének, azonban az érintettek, a volt felesége és a volt barátnője által elmesélt történetek betekintést engedhettek abba, hogyan bánik a mindennapokban a nőkkel.
  • Vannak a látott történetek. Ezeket nem kellett elmesélni, mert mi magunk lehettünk szemtanúi annak, ahogyan a nyilvánosság előtt, élő adásban lekezelő módon viselkedett Futó Boglárkával, a Hír TV riporternőjével, Szöllősi Györgyivel, az ATV híradós műsorvezetőnőjével, majd Tari Titanillával, az M1 műsorvezetőnőjével. Utóbbit ráadásul adás közben „csendre” intette!
  • És vannak a hallott és látott történetek, a politikai valóság.

A kutató ennek kapcsán emlékeztet: Ordas Eszter, a Tisza Párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén úgy fogalmazott, „mindannyiunknak új időszámítás kezdődött a mai ünnepélyes eskütétellel. [...] Nincs többségünk a fővárosi jogalkotásban, de van lehetőségünk normaalkotásra és kultúraváltásra. Ez utóbbi a Tisza Párt fővárosi és egyben önkormányzati fő célkitűzése, erkölcsi alapelve és alapvető programja.” Az elemző felhívja a figyelmet, hogy mindeközben Ordas Eszter mögött maga Magyar Péter szorosan felügyelte szavait a háttérből, miután a köztelevízióban nem engedte nyilatkozni. 

Ez az új időszámítás? Az új norma? Az új erkölcsi alapelv?

– teszi fel a kérdéseket Halkó Petra, aki szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy Magyar Péter felfogása szerint a nő nem több mint kvóta, a nő önálló félként nem szólhat, a nőnek egyenjogú partnerként nincs helye a tárgyalóasztalnál – vagy úgy egyáltalán nincsen.

 

A nő neve kuss Magyar Péter szerint?

– A Kétfarkú Kutya Párt női társelnökét ugyanis még csak odáig sem engedte. Döme Zsuzsanna a Partizánnak számolt be arról, hogy amikor Kovács Gergellyel Magyar Péter lakására (?) érkeztek megbeszélésre, akkor Magyar Péter csak a Kétfarkú Kutya Párt férfi társelnökével volt hajlandó egyeztetni, Döme Zsuzsannát be sem engedte, így elmondása szerint a több mint egy órán át tartó találkozó ideje alatt a helyzeti adottságoknak megfelelően az autóban várakozva töltötte be a neki szánt „női princípiumokat”. Vagyis: a nő neve kuss – írja az elemző.

Halkó Petra szerint fontos nyilvánossá tenni, hogy a jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt vezetője hogyan gondolkodik az olyan kérdésekről, mint a nők szerepe, a nemek közötti egyenlőség vagy a család. 

„Adjon önértelmezést arról, hogy a Tisza Párt elnökének modern szellemisége kimerül a digitális technológiák használatában, miközben a nők megítélését illetően megragadt minimum az előző évszázadban, ha nem korábban. Mert ez nem bulvártéma, hanem politika – nem a szórakoztató csatornákra és a pletykalapokra tartozik, hanem a választópolgárokra. Vagy mindez, amit hallottunk, láttunk és tapasztaltunk, félreértés volna? Akkor mint választópolgár kérem, adjon magyarázatot, álljon ki és valljon színt! Legyen férfi” – írja az elemző.

Borítókép: Magyar Péter és Vogel Evelin (Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.