Mi, magyarok szabad népnek születtünk

A tabáni 1956-os emlékműnél tartottak megemlékezést.

Forrás: MTI2024. 10. 23. 14:08
HANKÓ Balázs
Fotó: Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindannyiunk életében ott van ’56, formálta és formálja kultúránkat, identitásunk része, feldolgozás alatt lévő múlt és jelen egyszerre – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter a tabáni 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen. Hankó Balázs azt mondta: 68 esztendeje tört ki az európai és a világtörténelem egyik legjelentősebb forradalma, és mi, magyarok, 34 éve ünnepelhetjük ezt szabadon, miközben áldozataira emlékezünk.

Október 23. arról szól, hogy mi, magyarok szabad népnek születtünk

– hangsúlyozta a politikus, majd úgy fogalmazott: „a szabadság megélése számunkra kulturális kérdés. A mi kultúránk a szabadságból sarjad, abból táplálkozik”.

Szavai szerint ma azzal a szomorú helyzettel nézünk szembe, hogy a visszaértelmezési kísérlet megindult: Marxnak újra szobrai vannak Nyugaton, a kommunizmus izgalmas kalandnak minősül.

Amikor a liberális és balos értelmiség ’56-ért aggódik, akkor azt javaslom, vegyük észre mögöttük a valódi jeleket. Értik ők, hogy a látszat kedvéért tisztelniük illik ’56-ot, de egy percig sem veszik komolyan

– fogalmazott.

Szerinte ezekben az időkben a magyarságnak kettős a felelőssége: nemcsak a XX. századi világtörténelem legfontosabb forradalmának és szabadságharcának emlékét kell vigyáznunk, hanem azt is, hogy a kommunista diktatúra ne uralkodhasson ismét Európában.

A mai korban ismét külföldről próbálják elérni, hogy más hatalmaknak engedelmeskedjünk. Próbálják ehhez átvenni az irányítást mindazokon a dolgokon, ügyeken, amelyekről sosem mondunk le, sosem kívántuk másoknak átengedni. Gondoljunk a migrációs helyzetre, szuverenitásunkra, egyetemeink védelmére vagy akár családjaink ügyére. Ezért fontos, hogy ’56 velünk van, bennünk él, tanít és inspirál, segíti döntéseinket, mert mi, magyarok, most is dacolunk az árral

– mondta Hankó Balázs.

Az ünnepségen felszólalt még Böröcz László I. kerületi polgármester is, majd az emlékműnél koszorúkat helyeztek el.

Borítókép: Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.