Dobrev Klára lemásolta Hillary Clintont

Mindenképpen van esélye egy nőnek miniszterelnöki pozícióra, ám az más kérdés, hogy hazánkban a lehetséges baloldali jelöltek egyike sem alkalmas rá – összegezte lapunknak Simon János politológus. Az előválasztáson valószínűleg több nő méretteti meg magát, beszélni is fognak róluk, de a politikai elemző továbbra is úgy tartja, hogy a közös kormányfőjelöltség Dobrev Klára és Cseh Katalin között dől majd el.

2020. 08. 17. 11:04
null
Gyurcsány Ferencné a sátor bejáratánál Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Dobrev Klárának sok pénze van, azt gondolja magáról, hogy eszes és nagy politikai bizalom áll mögötte. Eddig azonban még nem vitt végbe maradandó tetteket, csak beszélt, szidta az ellenfelét – mondta el a Magyar Nemzetnek Simon János. A politológus rámutatott: Gyurcsányné arról keveset beszél, hogy milyen országot képzel el, milyen konkrét céljai vannak, ehelyett általános jelszavakat használ, olyanokat, amelyek szokásosan elhangzanak egy demokráciában. A volt kormányfő felesége magára húzta a globalista, feminista jelmezt megjelenésben, stílusban egyaránt. Lemásolta az egykori first ladyt, Hillary Clintont, akit négy évvel ezelőtt nagy esélyesnek kiáltottak ki a demokraták az Egyesült Államokban. Végül azonban a republikánus Donald Trump lett az amerikai elnök.

Tipikus megjelenése van a baloldali posztmodern nőnek, aki globalista, mentális és rasszkisebbségek jogvédelmét látja el, a nemzeti kisebbség védelme viszont hiányzik belőle. Általában rövid a haja, nadrágot hord, a nőies vonalakat elrejti, így a férfias nőt testesíti meg. Ebbe a kategóriába tartozik Angela Merkel is – sorolta Simon János. A konzervatív Dávid Ibolyát viszont erőskezű vezetőként ismertük, mégis megtartotta nőiességét. Simon szerint Gyurcsányné ambivalens, megosztó a maga fiús megjelenésével.

– Magyarországon olyan nő képes sikert elérni, aki szép, okos és alkotásra képes. A baloldali nők meg akarnak felelni a nemek közötti egyenlőségnek, ezért vették el a férfiaktól a nadrágot. A női jelleget próbálják visszafogni magukban, s ezzel a gender és liberális kisebbséget szándékoznak megnyerni. Kaliforniában jelenleg működik is az ilyen – állapította meg a politikai elemző. Simon kifejtette: Magyarország nem ilyen ország, nálunk még mindig elvárás a nőtől, hogy nő legyen. Mint mondta, egy spanyolországi felmérés során azt vizsgálták, hogy azokban az országokban, ahol a politikában többségben vannak a nők – például a skandináv országokban –, ott bevándorláspártiság dominál, mert a migráció­val főleg férfiak települnek be az országba.

Gyurcsány Ferencné a sátor bejáratánál
Fotó: Havran Zoltán

Magyarországon a kormánypártnak erős vezetője, az országnak erős kormányfője van Orbán Viktor személyében, ezért a baloldal inkább a női vonalra próbál ráállni, olyan jelöltet keresve, akire szívesen szavaznak a nők. Simon úgy látja, Orbán Viktor inkább a férfiak körében népszerű, ezért is tartja elképzelhetőnek, hogy vele szemben a baloldal női jelöltet választ. A politológus remeknek nevezte a Fidesz női politiku­sait: nemcsak szépek, hanem okosak is, ezért a férfi szavazók számára is elfogadhatók. Ilyen mások mellett a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra, a családügyekért felelős államtitkár, Novák Katalin, és az igazságügyi miniszter Varga Judit. Ezzel szemben a baloldalon pél­dául Donáth Annánál és Cseh Katalinnál érzékelhető a nagy tapasztalatlanság. A két politikus általában mindig valami ellen emeli fel a szavát, pedig – emelte ki Simon János – a politika lényege, hogy valami mellett kell kiállni.

A politológus Szabó Tímeát is szóba hozta. Azt mondta: a magyar emberek többségének kevéssé elfogadható a Párbeszéd képviselőjének politikai stílusa, ezért nem valószínű, hogy megnyeri az ellenzéki előválasztást.

– A hangoskodás, a szitkozódás, a trágárság és a durvaság alapvetően idegen a magyar politikától. A Szabó Tímea által bevezetett gyakorlat eldurvítaná a kampányt, sőt hosszú távon sem lenne célravezető, a magyar állampolgárok erre nem igazán vevők – zárta az értékelést a politológus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.