Döntött az Alkotmánybíróság: jogszerű az SZFE modellváltása

Az egyetem vezetésének célja egy modern és magas szakmai színvonalú intézmény kialakítása.

Magyar Nemzet
Forrás: SZFE.hu2021. 06. 12. 15:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmánybíróság elutasította azokat a beadványokat, amelyek szerint alkotmányellenes a felsőoktatási intézmények alapítványi formába történő átalakításáról szóló törvény – írta honlapján a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). A felsőoktatási intézmény és fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány működésének jogi alapjai az alkotmánybírósági döntés értelmében

jogszerűek és alkotmányosak, pontosan úgy, ahogyan ezt az alapítvány és az egyetem vezetői mindig is állították.

A hazai filmes és színházi képzés minőségének növelését célzó, az alapítványi formát bevezető törvény alkotmányosságának kimondása megerősíti és igazolja az egyetem és fenntartó alapítványa eddigi munkáját – közölte az intézmény, majd hozzátette:

„céljaink változatlanok: a magyar és egyetemes színház- és filmművészet legszebb hagyományaira építő, modern, sokszínű és magas szakmai színvonalú egyetem kialakítása.”

Korábban az Index közölte, még április 8-án érkezett meg az Alkotmánybíróságra az a bírói kezdeményezés, amelyben a Fővárosi Törvényszék három bírója indítványozta a veszélyhelyzet idején a felsőoktatást érintő egyes szabályokról szóló kormányrendelet megsemmisítését. Az SZFE tüntető hallgatói és oktatói az Alkotmánybírósághoz fordultak a modellváltó törvény megsemmisítését kérve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.