Felvételizők tömegein segíthetnek az ingyenes felkészítő kurzusok

Január 9-ig jelentkezhetnek az oktatási tárca ingyenes kurzusaira azok a már érettségizett fiatalok, akik állami segítséggel szeretnének felkészülni az emelt szintű vizsgákra. A foglalkozásokat kilenc különböző tantárgyból, országszerte több mint hatvan helyszínen indítják.

Csókás Adrienn
2019. 12. 28. 7:24
null
A megyék többségében két-három helyszínen lesz foglalkozás Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden megyében, országszerte összesen 62 iskolában szervezik meg az Irány az egyetem 2020 program kurzusait, amelyekre a felsőoktatási felvételire készülő, ám emelt szintű érettségivel még nem rendelkező fiatalok jelentkezését várják. A köznevelési államtitkárság, a Klebelsberg Központ és a Magyar Rektori Konferencia közös programjában kilenc tantárgyból – magyar, matematika, történelem, angol, német, fizika, biológia, kémia és földrajz – indítanak kurzusokat január 20. és április 30. között. A foglalkozások minden esetben heti kétórás csoportos felkészítést jelentenek, a kurzusok minimum nyolc fő jelentkezése esetén indulnak el.

A megyék többségében két-három helyszínen is indul foglalkozás, amelyeknek szervezésében nemcsak állami, de egyházi és alapítványi intézmények is közreműködnek. A fővárosban nyolc helyszín közül választhatnak az érdeklődők. Fejenként két tantárgyból lehet órákra járni.

A megyék többségében két-három helyszínen lesz foglalkozás
Fotó: Mirkó István

A jelentkezéseket 2020. január 9-ig várják a Klebelsberg Központ honlapján megadott elérhetőségeken. Fontos azonban, hogy csak nagykorú, tanulói vagy hallgatói viszonnyal nem rendelkező magyar állampolgárok kaphatnak támogatást, akik érettségivel már rendelkeznek, ám a meglévő középszintű mellé emelt szintű bizonyítványt is szeretnének. Minden foglalkozás ingyenes, ám cserébe a résztvevőknek vállalniuk kell, hogy a meghirdetett órák legalább ötven százalékára tényleg el is mennek, ellenkező esetben vissza kell fizetniük a felkészítő fejenként harmincezer forintos költségét.

Ismert, 2020-tól néhány kivételtől eltekintve semmilyen felsőoktatási képzésre nem lehet bejutni legalább egy emelt szintű érettségi nélkül. A szigorítás a néhány nappal ezelőtt indult felvételi eljárásra már vonatkozik.

A köznevelési államtitkár szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert az emelt szintű vizsgával rendelkező fiatalok sikeresebbek a felsőoktatási tanulmányaikban és kevésbé morzsolódnak le.

Maruzsa Zoltán úgy számol, hogy a korábbi években érettségizettek közül több ezer diáknak tud segíteni a most induló felkészítő program. A foglalkozásokat a tervek szerint délutánonként szervezik majd, és olyan pedagógusok tartják, akik egyébként is emelt szintű érettségire készítik fel a középiskolás diákjaikat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.