Három évet kapott Mengyi

Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a bíróság Mengyi Roland volt kormánypárti országgyűlési képviselőt a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és más bűncselekmények — befolyással üzérkedés — vádjával indult eljárás VI. rendű vádlottjaként.

2019. 02. 22. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék tegnap a volt kormánypárti ország­gyűlési képviselőn, Mengyi Rolandon kívül még egy vádlottat letöltendő börtönbüntetéssel sújtott, egy vádlott esetében pénzbüntetést, a többi vádlottal szemben pedig felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki. A volt fideszes politikust hat évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és négymillió forint pénzbüntetést is kiszabtak rá.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a védelem felmentésért, másodlagosan a büntetések enyhítéséért jelentett be fellebbezést. Az ítélet így nem jogerős. A másodfokú eljárásra a Fővárosi Ítélőtáblán kerül sor.

A vádirat szerint E. Zs., B. T. és F. M. szociális szövetkezeteiket érintően közösen nyújtottak be európai uniós pályázati kérelmeket, amelyeket a pályáztató elutasított. Az akkor még orszá­g­gyűlési képviselő, Mengyi Roland segített volna nekik bennfentesként a pályázatok elbírálásánál, ha a megnyert pénz bizonyos százalékát visszaadják neki. A vádirat szerint a megállapodás értelmében Mengyi nemcsak a pályázatok pozitív elbírálásánál segített volna, hanem már azt megelőzően, olyan pályázatok kiírásánál járt volna közben bennfentesként, amelyeket kifejezetten az őt megkereső szövetkezetek érdekében írt volna ki a pályáztató. Összesen 500 millió forint támogatást kíséreltek meg így megszerezni.

A volt képviselő óriási félreértésnek tartja az ügyet
Fotó: MTI/Kovács Attila

Mengyi Roland „alkotmányos költség” címén, bizalmuk jeléül tízmillió forintot követelt K. P. és B. T. vádlottaktól, amiből ötmillió forintot meg is kapott. Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletével és befolyással üzérkedéssel vádolta a hat vádlottat. A vádlottak védekezésül félreértések sorozatának nevezték a történteket. Például Mengyi Roland arról beszélt, hogy nem tudott semmiről, nem kért pénzt senkitől, a vádlott-társnak, K. P.-nek pusztán baráti kölcsönként adott ötmillió forintot, annak nem volt köze a pályázathoz. Ország­gyűlési képviselőként pedig csak azért lobbizott a pályázat körül, hogy helyi cégeket vonjanak be a megvalósításába.

Mengyi Roland a tárgyalás szüneté­ben óriási félreértésnek nevezte, abszurdnak mondta az ügyet.

Indokolásában a bíróság elmondta, hogy a beismerő és egyben terhelő vallomások, s az egyéb bizonyítékok – mint a lehallgatások anyagai – alapján állapította meg a vádlottak bűnösségét. A vallomások bizonyították: a vállalkozók abban a hiszemben voltak, hogy rájuk van kiírva a pályázat.

Azzal számoltak, hogy az elnyert összegnek csak tíz százalékát kaphatták volna meg, mivel az összeg kilencven százalékát vissza kellett volna juttatni. Érdemben nem valósították volna meg a pályázatban tett vállalásokat, és tisztában voltak azzal, hogy bűncselekményt követnek el.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíró három vádlott esetében az eljárás során tett beismerő vallomásai­kat, valamint azt, hogy a cselekmény részben kísérleti szakban maradt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.