Itt szabadon lehet vitázni a migrációról

Európában az első, de világszinten is jelentős, a globális migráció témájával foglalkozó szakmai konferenciát tartanak a hétvégén a fővárosban a Mathias Corvinus Collegium szervezésében. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a tanácskozás pedig komoly szellemi muníciót jelent majd a kormánynak az Európai Unióval folytatott illegális bevándorlásról folyó vitákban.

2019. 03. 20. 5:55
A migrant waits for the evacuation by French police of a makeshift camp set up under the Porte de la Chapelle ring bridge in Paris
A konferencián tényként kezelik majd, hogy az illegális bevándorlás számos probléma forrása Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A migráció az elkövetkező évtizedek európai sorskérdése lesz, ezért kell beszélni erről minden fórumon, a már­cius 22–24. között a Várkert Bazárban tartandó nemzetközi konferencián is – mondta a Magyar Nemzetnek Orbán Balázs. A Miniszterelnökség miniszterhelyettesét, parlamenti és stratégiai államtitkárát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezte nemzetközi rendezvény kapcsán kérdeztük. A politikus megjegyezte: a most és az elkövetkezendő hetekben-hónapokban zajló rendezvények is azt mutatják, hogy a migráció kérdése kapcsán Budapestnek szellemi értelemben komoly gravitációs ereje van.

– A magyar kormány határozott, következetes, jövőbe mutató straté­giai megfontolásokat is tartalmazó migrációs politikája izgalmassá teszi az országot a tömeges, illegális migráció miatt világszerte aggódó szakemberek számára – jegyezte meg a politikus. Az államtitkár szerint ezt jól mutatja a rendezvényen fellépők nagy száma is. Magyarországon szabadon elmondhatják, hogy odahaza milyen – egymástól eltérő – problémákkal küzdenek ennek kapcsán, illetve erre milyen választ próbálnak adni konzervatív, nemzetállamokat védő vagy éppen a keresztény kultúra szempontjából.

Elkerülni a hibákat és az összeomlást

A szervező MCC tájékoztatása alapján a felszólalók ki fognak térni az illegális bevándorlás társadalmi, gazdasági és éghajlati okaira, az Európai ­Uniót érintő hosszú távú hatására, valamint különféle megoldási lehetőségeket vesznek számba, fókuszálva a biztonságpolitikai kihívásokra és a határvédelem fontosságára is.

A konferencián tényként kezelik majd, hogy az illegális bevándorlás számos probléma forrása
Fotó: Reuters

– Itt, Budapesten azt is mindenki szabadon elmondja, hogy egyes külföldi országokban jelenleg hatalmon lévő bevándorláspárti elit hogyan vezeti az országukat a teljes összeomlás felé, mi pedig azt tudjuk bemutatni, hogy a magyar kormány milyen lépéseket tesz a tömeges, illegális bevándorlás megállításáért, s arról is tudunk beszélni, hogy miképpen akarjuk elkerülni azokat a hibákat, amelyeket a nyugati világ egy része már elkövetett azzal, hogy évtizedekkel ezelőtt kontroll nélkül kitárta a kapukat – magyarázta Orbán Balázs. Hozzátette: a magyar kormány a konferencia vendégeihez hasonlóan realista, nem tagadja, hogy a tömeges migráció megváltoztatja egy ország kultúráját, aláássa a társadalmi kohéziót, gazdasági és közbiztonsági problémák forrása, növeli a terrorfenyegetettséget, és a no-go zónák világa révén még a városképet is negatív irányba alakítja.

Illusztris a felszólalók névsora

– Nem ideológiai alapon közelítünk a migráció kérdéséhez, hanem pragmatikusan, racionálisan, a tapasztalatok talaján állva, ahogy a most Budapestre érkező politikusok, tudósok, szakemberek is. Olyanoktól, akik csak hagymázas ideológiákban tudnak gondolkodni, azoktól nem lehet tanulni – jegyezte meg a politikus.

A konferenciát szervező MCC azt is közölte: a háromnapos tanácskozáson többek között az iszlám vallás egyik legjelentősebb kortárs kritikusa, ­Ayaan ­Hirsi Ali szomáliai származású holland–amerikai író, politikus, a migráció munkaerőpiaci hatásait ­kutató ­George ­Borjas, a Harvard Kennedy School közgazdászprofesszora, az Európa furcsa halála című könyv szerzője, Douglas Murray brit neo­konzervatív író is előadást tart. Olyan különleges vendégek is érkeznek, akik a brit vagy az izraeli titkosszolgálat beépített ügynökei voltak szélsőséges iszlám szervezetekben. Az amerikai külügyminisztérium két helyettes államtitkára is megosztja véleményét a hallgatósággal.

– Ausztrália, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Dánia, Csehország és Spanyolország korábbi kormány- és államfői, valamint volt és jelenleg is aktív miniszterei, illetve parlamenti képviselői is felszólalnak – sorolta az államtitkár.

Brüsszel semmit sem tanult

A várható kritikák kapcsán úgy fogalmazott: vannak, akik a nyilvánvaló tények ellenére is tagadják a tömeges migráció negatív hatásait. – A brüsszeli bürokraták az illegális bevándorlással kapcsolatos megnyilatkozásairól a Bourbonokról tett történelmi megjegyzés jut az eszembe, miszerint: „semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek” – említette az államtitkár.

A rendelkezésre álló nyilvános adatokat ismertetve elmondta: a balkáni útvonalon, Délkelet-Európában a kontinensre háruló migrációs nyomás a korábbiakhoz képest még nagyobb lett, háromról négymillióra nőtt a Törökországban felgyűlt menekültek száma – Észak-Afrikában polgárháborús viszonyok között egymillió szubszaharai várakozik, hogy továbbindulhasson Euró­pa irányába.

Egyedül Matteo Salvini belügyminiszter intézkedéseinek köszönhetően sikerült a földközi-tengeri migrációs útvonalon 95 százalékkal csökkenteni a bevándorlást. A Spanyolországba érkezők száma napról napra nő – adott nagyobb kitekintést Orbán Balázs, aki szerint az a brüsszeli bürokrata, aki arról beszél, hogy a migrá­ciós válság véget ért, az vagy vak, vagy szándékosan ferdít.

Az EU migrációs politikája kapcsán úgy fogalmazott: a tagállamok között nincs egységes álláspont, a brüsszeli intézmények viszont egy általuk meghatározott bevándorláspárti politika mentén folyamatosan migrációt támogató döntéseket hoznak, amit rá akarnak erőltetni a tagállamokra is, és ez okozza a feszültséget.

– Minden itthoni konferencia révén komoly szellemi muní­ciót és szövetségeseket is tudunk gyűjteni, az európai vitákban is megvédve az álláspontunkat – vonta meg előre a tanácskozás mérlegét az államtitkár.

Orbán Balázs végezetül az mondta lapunknak: az EP-választások tétje, hogy olyan brüsszeli testületek álljanak fel, amelyek számára a határok megvédése, az illegális migráció visszaszorítása, a keresztény kultúra megvédése a legkisebb közös többszörös tud lenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.