Nyilvános ülésen dönt a Kúria az ukrán kapitány óvadékáról

Emlékezetes, Jurij Csaplinszkijt letartóztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB), miután hajója, a Viking Sigyn hullámsírba küldte a Hableány sétahajót.

2019. 07. 20. 8:12
null
Jurij Csaplinszkij, a Viking Sigyn ukrán kapitánya tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. Fotó: Origo/Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvános ülést tart július 29-én a Kúria a május 29-i dunai hajóbaleset ­miatt meggyanúsított ukrán hajóskapitány óvadékának, illetve bűnügyi felügyeletének törvényessége ügyében – közölte pénteken a legfelsőbb bírói fórum, amely Polt Péter indítványára jár el az ügyben. A legfőbb ügyész azt kérte a Kúriától, állapítsa meg: törvénysértően fogadta el az óvadék megállapítására irányuló védői indítványt és rendelte el a terhelt bűnügyi felügyeletét az összeg megfizetése esetén az ügyben eljáró első- és másodfokú bíróság.

Emlékezetes, Jurij Csaplinszkijt letartóztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB), miután hajója, a Viking Sigyn hullámsírba küldte a Hableány sétahajót. A vétkes hajó ukrán kapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt gyanúsították meg. A férfi még tanúként nyilatkozva tagadta, hogy szabályt szegett volna, gyanúsítottként azonban nem tett vallomást. A letartóztatásról döntő PKKB ítéletében azt is kimondta, hogy a gyanúsított 15 millió forint óvadék befizetése ellenében szabadulhat a letartóztatásból úgy, hogy lábán nyomkövető eszközt visel, és nem hagyhatja el Budapest területét, valamint hetente kétszer jelentkezik a BRFK-n.

Csaplinszkij 15 millió forint ellenében szabadulhatott
Fotó: Origo/Polyák Attila

Az ítéletnek az óvadékra vonatkozó részét fellebbezte meg a Fővárosi Főügyészség, és indoklásként egyebek mellett kifejtette, hogy a kapitány a tragédia bekövetkezte után adatokat törölt a mobiltelefonjáról. Erről Csaplinszkij állítólag azt mondta, hogy családi fotókat távolított el, mert nem akarta, hogy a rendőrök lássák azokat. A főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésről hozott másodfokú döntés meghozatala során azonban a Fővárosi Törvényszék egyáltalán nem vizsgálta a vádhatóság érveit. Polt Péter legfőbb ügyész ennek tükrében fordult a Kúriához állásfoglalásért, mondván: törvénytelen volt az óvadékról hozott jogerős verdikt.

A magyar rendőrök és a koreai búvárok továbbra is keresik a tragédia utolsó eltűnt áldozatát.

Mint ismert, a Hableányon harmincöten utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet csak hét ázsiai utas élte túl.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.