Új választás lesz Mohácson

Mohácson feloszlott a képviselő-testület, ezzel a kormánypárti vetélytársa halála miatt egyetlen jelöltként befutóvá vált szocialista Csorbai Ferenc polgármestersége is véget ér. Ősszel új választás jöhet a hagyományosan jobboldali elkötelezettségű városban.

Magyar Nemzet
2020. 07. 07. 6:30
null
Százhúsz napon belül választás lesz a Duna-parti városban Fotó: Teknős Miklós

Mohácson feloszlott a képviselő-testület, ezzel a kormánypárti vetélytársa halála miatt egyetlen jelöltként befutóvá vált szocialista Csorbai Ferenc polgármestersége is véget ér. Ősszel új választás jöhet a hagyományosan jobboldali elkötelezettségű városban.

Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban – tájékoztatta a település jegyzője hétfőn az MTI-t. Kovács Mirella közölte: a polgármesterrel együtt tizenkét tagú testület hétfői ülésen jelenlévő mind a tizenegy tagja megszavazta a feloszlásról szóló előterjesztést, amelyet Pávkovics Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) nyújtott be. A jogszabályok értelmében – ismertette a jegyző – a helyi választási bizottság dönt új választás kiírásáról, amelyet a hétfői testületi üléshez képest százhúsz napon belül kell megtartani. A szavazás napjának a kitűzést követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie.

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló Szekó József (Fidesz-KDNP) szeptember végén elhunyt; az őt indító szervezet pedig mást nem jelölhetett az idő rövidsége miatt. Bár az MSZP polgármesterjelöltjét a DK, a Jobbik, a Momentum és a Fidesz is visszalépésre szólította fel, utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, az MSZP-s jelölt mégis egyetlen indulóként szerepelt a választásokon. 1867 szavazatot kapott, míg több mint négyezren érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem hatezer választópolgárból.

Százhúsz napon belül választás lesz a Duna-parti városban
Fotó: Teknős Miklós

A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltje nyert ősszel, a szavazati arányok 62 és 89 százalék között alakultak.

A polgármesteren kívül a mohácsi testületben tizenegy képviselő van: a Fidesz-KDNP jelöltjei által megnyert nyolc egyéni képviselői mandátum mellett kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK–Jobbik–Momentum-szövetségnek pedig egy hely jutott.

Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében, addig pedig arra törekednek, hogy biztosítsák a város működőképességét. – Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye – mondta akkor Páv­kovics Gábor.

A jelenlegi képviselő-testület és a polgármester az új testület megalakulásáig és az új városvezető megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét.

A választópolgárok az új választásokon polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelöltekre is voksolnak majd, utóbbiak közül nyolcat közvetlenül, egyéni választókerületben választanak meg, míg három képviselő a kompenzációs listáról juthat be a testületbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.