időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Bauhaus-séta a híres budapesti Napraforgó utcában

Forrás: Lakáskultúra
2021.01.18. 22:44
borítókép

A mintalakótelepet egy éves rekordidő alatt építették fel és adták át 1931. november 8-án tulajdonosaiknak.

A budapesti Napraforgó utcai mintalakótelepet a Magyar Mérnök és Építészegylet szorgalmazására egy éves rekordidő alatt építették fel és adták át 1931. november 8-án tulajdonosaiknak. A műemlékvédelem alatt álló Bauhaus-épületegyüttest, mely a hazai modern építészet egyik első, meghatározó példája – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A Bauhaus iskola és mozgalom – 1919 áprilisában Weimarban Walter Gropius vezetésével indult – jövőre ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. A Bauhausnak, a demokratikus közösségi modellnek – ahogy Forgács Éva jellemzi könyvében – számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, aki a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 21-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell és nem utolsó sorban Moholy-Nagy László, akit Gropius 1928-ban felkér az Előtanfolyam vezetésére és később a Bauhaus-könyvek sorozat szerkesztője lesz.

A HÍRES BAUHAUS MINTALAKÓTELEP A II. KERÜLETI NAPRAFORGÓ UTCÁBAN
Fotó: LAKÁSKULTÚRA

Budapesten, a II. kerületi Napraforgó utcában 1931-ben épült meg az egységes, családi házas kísérleti lakóépület együttes, melyet az új építészeti irányzat három építésze, Kaffka Péter, Kozma Lajos és Vágó László kezdeményezett. Az utcát a stuttgarti Weißenhofsiedlung mintájára hozták létre. Bár a kísérletnek az a gondolata közös volt, hogy minden egyes házat más-más építész tervezett, az itteni építészgárda kiválasztásában taktikai meggondolások is közrejátszottak. A megvalósítás céljából az új stílus követőin kívül konzervatív látásmódú, de a közéletben jelentős befolyással bíró építészeket is felkértek. A lakótelep érdekessége, hogy sok más hasonló európai épületegyüttestől eltérően megmenekült a II. világháború sérüléseitől.

A budapesti Napraforgó utcai kísérleti lakótelep háztulajdonosai 2017 novemberében megalapították a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesületet, melynek célja, hogy a lakótelep épített örökségét megőrizze, gondozza, annak ismertségét növelje, valamint a történetével és házaival kapcsolatos dokumentumokat rendszerezze és a nagyközönség számára közzétegye. Az utcához tartozó közterületek fejlesztésével fokozni kívánja a védett műemlék-együttes eszmei értékét. A fejlesztés részeként az utca felső részén az Ördög-árkot átívelő hidat a mai biztonsági követelményeknek megfelelően, de az eredeti utcaképpel összhangban újították fel.

A kísérleti lakótelep 1931. november 8-i ünnepélyes átadásának tiszteletére, valamint a jövő évi Bauhaus100 évforduló előfutáraként az Egyesület a II. kerületi Önkormányzat támogatásával 2018. november 9-én és 10-én programokat és Bauhaus99 néven hagyományteremtő ünnepséget szerveztek.

A lakótelepet korabeli átadása után nyilvánosan is bemutatták, az érdeklődők belülről is megtekinthették az épületeket.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.