időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Milyen tulajdonságokkal bír a jó falfesték?

Forrás: Lakáskultúra
2021.03.08. 14:08
borítókép

Ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális festéket, tudnunk kell, milyen igénybevételnek lesz kitéve az érintett felület.

Ahhoz, hogy tudjuk, melyik az ideális falfesték számunkra, tudnunk kell, milyen igénybevételnek lesz kitéve az érintett felület: hozzáérünk-e kézzel, esetleg dörzsölik-e textilek, fröccsen-e rá víz? Íme néhány festéktípus a leggyakrabban használt anyagok közül – írja a Lakáskultúra.

A hagyományosak

Az egyik csoportot a hagyományos, mészalapú és enyves anyagok alkotják, ezeket az utóbbi időben háttérbe szorították a diszperziós festékek. Az enyves változat pigmenttel színezhető, olcsó ugyan, de hamar kopik és penészedik, ezért egyre ritkábban választják. Csak száraz vakolaton marad meg. Mivel vízzel oldható, párás helyiségben nem javasolt.

A mészfestékek

A mészfesték – kötő- és festékanyaga is mész – népszerűsége tartja magát, mert környezetbarát, nem drága, fertőtlenítő hatású, jó a kopásállósága, valamint a pára- és légáteresztő képessége, oldószermentes és vízzel hígítható. Bár sok előnyös tulajdonsága van, sajnos könnyen repedezik. Rákenhetjük az előző réteg mészfestékre, vakolatra és betonra egyaránt, de nem marad meg enyves, olaj-, zománc- vagy diszperziós festékeken.

A legnépszerűbb: a diszperziós

Nem hagyhatjuk ki a közkedvelt diszperziós festékeket; ez a korszerű és jó áteresztőképességű típus tartalmaz műanyagot (latex, akrilát, vinyl), pigmenteket és más segédanyagokat. A leggyakrabban használt pigment a titán-dioxid, ami gyönyörű fehér színt biztosít és jól fed.

Miért jó választás a diszperziós festék? Mert lassan kopik, nem hagy nyomot, alig van benne oldószer, jó a színtartása, nem gyúlékony, nem repedezik meg, jó lég- és páraáteresztő, vízzel hígítható, jól javítható, könnyű vele dolgozni, és általában már két rétegben foltmentesen fed. Csak arra kell figyelni, hogy ha három-négy réteg kerül egymásra, romlik a páraáteresztő képessége. Párás helyiségben a gyengébb minőségű típusokhoz érdemes gombaölő adalékot keverni.

Manapság olyan közül válogathatunk, hogy tanácsos szakember segítségét kérni a választáshoz

A fallazúr

A diszperziós festékek egyik altípusa a fallazúr, segítségével strukturált vagy antikolt felületeket lehet kialakítani, például visszatörléssel. Másik fajtája a latexfesték, amely neve ellenére nem gumialapú, hanem polimerizált lakk kötőanyaggal készül. Viszkozitása kicsi, pigmenttartalma magas, vízben oldható. Gyorsan szárad, rugalmas a felülete, jól fed, sav- és lúgálló, a hagyományos diszperziós festékekhez képest többször újrafesthető. Kifejezetten előnyös azoknak, akik izzó színárnyalatokat szeretnének elérni.

Modern festéktípusok

A nagy vízállóságú latexfestékek előnye, hogy vizes helyiségben sem penészednek. Önálló kategóriát képeznek a vinylalapú beltéri bázisfestékek, kiválóan fednek, lemoshatók, dörzsállók; ezt a típust nagy viszkozitása miatt mennyezetfestéshez is szívesen választják a szakemberek. Az izoláló beltéri festékek nikotin-, korom-, beázási és zsírfoltok esetén jelenthetnek megoldást.

A teljes, eredeti cikk ITT érhető el.