időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Mit jelent a panoráma a vevőnek és mit az eladónak?

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.02. 14:41
borítókép

Sokaknak fontos a panoráma, de a laikusok nem tudják, mit jelent pontosan. Kerülje el a félreértést!

Aki lakást vásárolna, az nem csak az elhelyezkedést, a szobaszámot és az árat nézi, de bizony sokak számára fontos paraméter a panoráma is. A laikusok azonban nem feltétlenül tudják, mit is jelent pontosan, ha azt látják egy-egy hirdetésben, hogy a kínált ingatlan panorámás, illetve azt sem, mekkora értéktöbbletet jelent a vásárlásnál. Szakértő segít eligazodni a kérdésben – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

 

Vevő és hirdető: nem ugyanazt értik panorámás lakás alatt

Az ingatlanhirdetések közül számos ígéri: panorámás lakás – a helyszínen azonban nem feltétlen találkozik az előzetes elvárás a valósággal – írja az Ingatlanbazár cikke. Merthogy némely hirdető már a kilátást is panorámának nevezi. Nem véletlenül, hiszen ezek az ingatlanok nem csak keresettebbek, de drágábbak is. Persze csak akkor, ha valódi panorámáról beszélünk.

 

Ez a vonzerő még a kevésbé tehetős vevők kereséseiben is érezhető, akik számára a panoráma nem a legfontosabb paraméterek közé tartozik. Nekik fontosabb az ár, a környezet, leendő otthonuk minősége, a házon belüli elhelyezkedése (ne legyen földszinti vagy szuterén), illetve az erkély kérdése. De – ahogyan az ingatlanosok tapasztalják – még az alacsonyabb árban gondolkodó vevők is ugranak a jó kilátással rendelkező lakásokra.

 

Mit tapasztal az ingatlanos?

A valódi panorámás lakások alapvetően egy más árkategóriába tartoznak – hangsúlyozza Nagy Andrea, a Balla Ingatlan szakmai vezetője. A szakember tapasztalata szerint a panoráma hatalmas előny, kifejezetten sokan keresik az ilyen ingatlanokat.


Ám a valódi panoráma mintegy 30 százalékkal emeli az árakat – a szűkebb környéken található lakások értékéhez képest. Ne feledjük azt sem, hogy a keresett, gyönyörű panorámás lakások amúgy sem a legolcsóbb városrészeken találhatóak. Vagyis a magas árat még a lokáció is indokolja.

 

Kerüljük el a félreértéseket!

A szakértő tapasztalatai szerint egészen másként értelmezik a panoráma fogalmát az emberek eladóként, mint vevőként. Sok ingatlantulajdonos gondolja ugyanis azt, hogy már az is panorámát jelent, ha kicsit kihajolva az erkélyen ellátnak a távolba, esetleg néhány fára néz az ingatlanuk valamely ablaka. Ez azonban nem jelent panorámát. De

nem panoráma az sem, ha az ablak egy zöld térre vagy parkra néz – utóbbit nevezzük inkább parkra néző lakásnak. Persze ez is többletértéket jelent, de nem akkorát, mint a panoráma.

Ettől függetlenül, a magasabb árra számítva az ilyen ingatlanokat is gyakran panorámásként hirdetnek meg a tulajdonosaik.

 

Valódi panorámáról csak akkor beszélhetünk, ha az ingatlanból annak fekvése révén zavartalan kilátás nyílik a környezetre. Ez lehet természeti panoráma, amikor folyót, hegyeket, dombokat, erdőket lát az ember a szobából vagy a teraszáról kitekintve. De lehet a nevezetes épületekre, terekre látó városi panoráma is.

 

Városi panoráma – de milyen?

Az ingatlanos szerint a városi panorámát is kétféle típusú kilátásba sorolhatjuk.

  • Az egyik, ha a lakásunkból látjuk például a Dunát vagy a település jelentős történelmi vagy kulturális értékkel bíró épületeit, környezetét.
  • A másik, amikor a környező háztetőkre látunk rá. Ez bármely belvárosi ingatlan felső szintjén adott lehet. Egy ilyen kilátás sokaknak kellemes, hangulatos látvány, ám a szakember szerint már nem éri meg a plusz árat.

A teljes cikk elérhető a Lakáskultúra oldalán.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)