időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Nyaralót venne a Velencei-tónál? Ne halogassa sokáig!

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.16. 17:48
borítókép

Annak ellenére, hogy egyetlen év leforgása alatt 20-30 százalékkal nőttek az árak a Velencei-tónál, még mindig erős a kereslet az ingatlanok iránt.

Kérdés, hogy megéri-e most belevágni a vásárlásba, vagy jobban járunk, ha kivárunk? Ingatlanos szakember ad választ a kérdésekre.

Miért a bizonytalanság a tóparti ingatlanok piacán?

Az ingatlanpiacon ma már általános jelenség a bizonytalanság. Olyan tényezők okoztak érezhető megtorpanást a keresletben az elmúlt hónapokban, mint például az Ukrajnában zajló háború vagy a választások – mondja dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője.
Ugyanakkor továbbra is alapvetően keresleti piacról beszélhetünk. Ami azt jelenti, hogy többen keresgélnek a tóparti ingatlanok között, mint ahányan eladnák a tulajdonukat. Igaz, az említett két esemény érezhető kivárást okozott nem csak a keresletben, hanem a kínálati oldalon is – hangsúlyozza az ingatlanközvetítő.

Gyenge kínálat, magas árak?

tóparti ingatlanok felülnézet
Fotó: Ingatlanbazár

A gyenge kínálat és a tulajdonosok részéről jellemző „túlzott várakozás” együtt jár azzal, hogy az árazáskor erősen túlértékelik az ingatlanokat. Főleg azoknál jellemzőek az irreális elvárások – teszi hozzá a szakember –, akik ingatlanos bevonása nélkül szeretnék értékesíteni a házat, nyaralót.
Ezek a túl magas hirdetési árak viszont a „nem eladható” vagy legalábbis a „sokáig nem eladható” kategóriába sodorják az ingatlanokat – egészen addig, amíg az áruk nem találkozik a kereslet által elfogadott árszinttel.

A magasra pozicionált árak persze akár „be is érhetnek” – köszönhetően az elmúlt évek folyamatos áremelkedésének is. A szakértő becslése szerint pedig nem csekély a növekedés: a térségben mintegy 20-30 százalékkal kerül többe egy nyaraló vagy lakóingatlan, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Alku és árszabás

tóparti ingatlanok velencei-tó
Fotó: Ingatlanbazár

A jól árazott ingatlanok esetében azonban nem jellemzőek a nagy alkuk. Többek között azért, mert ezekért a házakért, lakásokért jellemzően sokan érdeklődnek, így akár a hirdetési áron gyorsan elkelnek, sőt akár ezen összeg felé is licitálhatnak a lelkes vevők. Az átlagos alku értéke mintegy 5-10 százalék között mozog. Elsősorban a túlárazott ingatlanok miatt, ahol jelentősebb árengedményt kénytelenek adni a tulajdonosok, persze csak akkor, ha valóban értékesíteni akarják az ingatlanukat.

A megfelelő árazás tükröződik az értékesítési időben is. Így egy jól belőtt áron kínált – és megfelelően meghirdetett – ingatlan viszonylag gyorsan elkel. Kovács Csaba szerint mintegy 30-45 nap alatt. Három hónapnál is tovább tarthat az értékesítési idő, ha az ingatlanközvetítő ártörésekre kényszerül – annak érdekében, hogy elérje az ingatlan hirdetési ára a piaci szintet.

Nyaralót venne? Gyorsan lépjen!

Az átlagnál gyorsabban eladható tóparti ingatlanok egyébként most a közepes méretű kertes nyaralók. Mit jelent a közepes méret? Jellemzően 60-80 négyzetméteres, háromszobás házat, normál méretű telekkel. Átlagáruk jelenleg 45 millió forint, amennyiben régebben épült, de azért jól karbantartott ingatlanról van szó.

Az újépítésű tóparti ingatlanok piacán mind a kínálat, mind pedig a kereslet szerénynek mondható a környéken. Kovács Csaba szerint a beruházások indulásakor nagyon magas árakat határoztak meg a fejlesztők, ám az érdeklődés már nem volt kiemelkedő, a befektetőket ugyanis az óvatosság jellemezte ebben a szegmensben.

Hitel nélkül vásárolni?

A szakértő szubjektív tapasztalatai szerint a vásárlók vagy egyáltalán nem vesznek igénybe kölcsönt, vagy pedig maximális mértékű, tehát több tízmillió forintos hitellel vágnak bele a vásárlásba.
A korábban bevett szokás, miszerint a vevők a rendelkezésre álló tőkéjüket pár milliós hitellel egészítették ki, szinte teljesen eltűnt az ingatlanpiacról. Az emelkedő kamatok hatása az elmúlt hónapokban nem volt érzékelhető a vételeknél, ám a vevők többségre egyébként is az jellemző, hogy meglévő megtakarításaikat próbálják ingatlanba pozicionálni – jegyzi meg a szakértő.

És hogy mit hoz a jövő? A szakértő szerint nehéz jósolni, hiszen a piacra ható tényezők jövőbeni kifutását és hatását még nem igazán lehet látni. Megtorpanást okozott a háború is, melynek még nincs vége, visszaesést okoz a számottevő infláció és a hatósági árak miatt is bizonytalanság érzékelhető. Vagyis a piacra most leginkább a kivárás jellemző.

A Lakáskultúra cikke ide kattintva érhető el.

Borítókép: Pixabay