időjárás 25°C Pál 2022. június 30.
logo

Nem hagyományos iparművészeti kiállítás a Műcsarnokban

Forrás: Lakáskultúra
2022.06.22. 10:32
borítókép

Számos meglepő helyen is találkozhatunk a téglával, így például a nemrég nyílt II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon a Műcsarnokban.

Bár a tégla története egyidős az emberi civilizációéval és az agyag is a művészettörténet nélkülözhetetlen eleme, mégsem ez a robosztus alapanyag jut elsőre eszünkbe, ha múzeumba készülünk – olvasható a Lakáskultúra cikkében. Most mégis egy különleges kiállításon találkozhatunk ezzel a hagyományos, mégis folyamatosan fejlődő építőanyaggal. A Műcsarnokban áprilisban nyílt meg a hazai kortárs design és formatervezés legfontosabb fóruma, a II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon, melyen idén több mint 300 kiállító vesz részt. A kiállításon a Wienerberger tégláinak is meghatározó szerep jutott, ugyanis a bemutatott tárgyak posztamenseit Porotherm téglából építették. Az installáció megtervezésekor elsődleges cél volt, hogy a kurátori koncepciót erősítve a műtárgyak egységes keretben jelenjenek meg a térben.

Sokféleségében inspiráló

A Közös tér című kiállítás Arisztotelész Kategóriák című művét hívta segítségül, hogy elmélyült sétára invitáljon a tárgyak között. A szakmán belül a mai napig vannak mindenkit foglalkoztató, égető kérdések: mi a design? mi az iparművészet? hol vannak a design és képzőművészet határai? egyáltalában van-e létjogosultsága az iparművészetnek? Az egész kurátori koncepció arra épült, hogy ezeket a kérdéseket lehetőleg kikerüljem, és egy olyan tárgyközpontú kiállítás jöjjön létre, ahol elsősorban nem az alkotók, hanem az általuk létrehozott tárgyak megismerése a cél

– mondja Szilágyi B. András.

A kiállítás installációjának megtervezésekor – kollégáimmal, Biri Balázzsal és Rátgéber Lászlóval, valamint a grafikai koncepcióért felelős Polgárdi Ákossal és Tóth Lilivel közös – célunk volt, hogy a kiállított műtárgyak egységes téri keretben legyenek kiállítva. Ezzel erősítve a fenti kurátori koncepciót

– folytatja Szabó Levente. 

Abból indultunk ki, hogy a műcsarnok több mint 2000 négyzetméteres kiállítóterében jelenik meg több mint 300, méretében és léptékében különböző műtárgy. Szerettünk volna egy olyan installációt csinálni, ami ennek az inspiráló sokféleségnek egységes keretet tud biztosítani. Ezért döntöttünk az égetett kerámia posztamensek és a térbe belógatott, azokat osztó függönyök mellett.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Esti kivilágításban a magyar honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségeire (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)