időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Tippek a könnyen fenntartható kert kialakításához

Forrás: Lakáskultúra
2022.06.21. 13:10
borítókép

Kevés időráfordítással is gyönyörűek lehetnek a virágai, sövénye, de még a fű is. Segítünk.

A kert nem csak a pihenés helyszíne – szükségszerűen feladatokat is ad a növények, a gyep gondozása. Okos kertkialakítással akár kevés ápolás mellett is tetszetős kertet alakíthat ki: ha megfogadja az alábbi 5 tanácsot, kevés időráfordítással is gyönyörűek lehetnek a virágai, sövénye, de még a fű is – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

 

1. Előnyben az őshonos fajok

A növényápolás egyik leggyakoribb – nyári hőségben mindennapos – feladata az öntözés. Gyakoriságának csökkentése nem csak azért fontos, mert így időt spórolunk, de a vízgazdálkodás is sokkal környezetbarátabb lesz. Telepítsünk olyan növényeket, amelyek kevesebb vízzel is beérik: ilyenek például az őshonos fajok. Ezek jobbára már alkalmazkodtak a helyi klímához, így beérik a természetes csapadékkal is.

 

2. Trükkös öntözés

Maradva az öntözésnél: alkalmazzunk csepegtető öntözést. Ez a megoldás folyamatosan ellátja vízzel a növényeket, ugyanakkor kevesebb vizet is igényel. A rendszert magunk is kiépíthetjük, ha vásárolunk a kertészeti boltokban egy erre a célra kifejlesztett speciális tömlőt, amit a növények tövénél kell elvezetni, a végét pedig a kerti csapra erősíteni. A tömlő apró lyukain folyik majd a víz lassan, ha megnyitjuk a csapot, folyamatos vízellátást biztosítva a virágoknak, növényeknek.


Ha a rendszer kiépítése nem kézenfekvő a kertben, a kézi locsolás időpontját érdemes alaposan átgondolni: kora reggel vagy késő este locsoljuk a növényeket, így kevesebb a párolgási veszteség.

 

3. Növényápolás metszés nélkül

Nem csak az öntözés, de a metszés is sok időt vesz el, főleg, ha méretes növényekről van szó. Arról nem is beszélve, hogy a szakszerű metszés gyakorlást, tanulást igényel. Erre is van megoldás: válasszunk metszést nem igénylő növényeket!

 

4. Kellenek a talajtakaró növények is!

Mindannyian jól tudjuk, a növényápolás mellett a gondozott gyep kialakítása és fenntartása adja a legtöbb feladatot a kertben. Öntözni tavasztól őszig, rendszeresen nyírni, tápanyagozni, pótolni… Kiváltható azonban – részben – talajtakaró cserjékkel. Ide azokat a fajokat soroljuk, amelyek 20-40 centi magasra nőnek és dekoratívan fedik a talajt. Így megakadályozzák a gyomok terjedését, ráadásul szép, egységes zöld látványt nyújtanak. Ilyen például a fehér árnyékliliom, a tűzeső, az illatos gólyaorr, a kerek repkény – ezek évelők; örökzöldek közül pedig választhatjuk többek között az erdei borostyánt, a japán kövérkét, a henye borókát.

 

5. Mulcs, mulcs, mulcs

A mulcs remek talajtakaró, ami lassítja a talaj párolgását (újabb lehetőség, hogy kevesebb időt töltsünk öntözéssel), ráadásul a gyomosodást is megakadályozza. Mulcs lehet fenyő-, vagy más fa kérge, de akár szalma, zúzott kő és kavics is. A mulcsolás hatékony eszköz nem csak a virágok között, de a veteményesben is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)