időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Így tartsuk hűvösen a lakást klíma nélkül a hőségben

Forrás: Lakáskultúra
2022.07.04. 13:59
borítókép

Nem kell feltétlenül klímát beszereltetni, a lakás hűtése megoldható más módszerekkel is!

A lakás hűtése vizes textilekkel

A legegyszerűbb megoldás a lakás hűtésére, ha nagyobb textileket, mint például lepedőket vagy törölközőket vízbe mártunk, kicsavarunk és az ablak elé, vagy akár a szoba közepére lógatunk. A módszer azért működik, mert a nedves textil száradás közben hőt von el a levegőtől, ugyanolyan módon, ahogyan a testünkön is viselkedik egy nedves fürdőruha.

Szőnyegek felszedése

A szőnyegek nagyon jól tartják a meleget, így hőségben érdemes őket felszedni és egy időre a pincébe száműzni. Igaz, így kicsit másképpen néz ki a lakás, de amikor közel negyven fok van, akkor ez kevésbé fontos szempont a puszta túlélésnél.

Megfelelő szellőztetés

Minél nedvesebb a levegő, azaz minél magasabb a páratartalma, annál forróbbnak fogjuk észlelni. Azaz fürdés vagy zuhanyzás után azonnal szellőztessünk, de ha a nedves textiles módszerrel hűtjük a lakást, akkor is próbáljunk meg fenntartani egy kereszthuzatot.

Bezárkózás

Ha igazi kánikula van, be kell húzni a függönyöket és le kell húzni a redőnyöket abban az időszakban, amikor besüt a nap. A legtöbb sötétítőfüggöny ma már hőtől is védő műanyagréteggel van ellátva, ezek különösen jól működnek abban, hogy visszatartsák az ablakokon beáramló fényt és ezáltal meleget. Az ablakokat akkor kell szélesre tárni, amikor kint már érezhetően hűvösebb van, mint bent: addig csak kereszthuzatot csináljunk résnyire nyitott ablakokkal.

Ventilátorok

Aki jót akar magának, az nyáron több helyiségben is külön-külön ventilátort üzemeltet. Voltaképpen bármilyen modell megteszi, de ma már kaphatók olyanok is, amelyekben víztartály van, belehelyezhető jégakkukkal. Ezek a hagyományos ventilátornál egy fokkal jobban, azaz legalább valamennyire hűtik a szobát, de különösen jól hűtik az emberi testet.

A ventilátort úgy helyezzük el a szobában, hogy ne közvetlenül fújja ránk a levegőt, mert az kiszáríthatja a szemünket hosszútávon. Amire még érdemes odafigyelni, hogy csak kifejezetten hőség-vészhelyzet esetén üzemeltessük a ventilátorokat maximális teljesítményen: valószínűleg nem mindenkiben tudatosul, de a zaj, amit csinálnak, terheli az embert, különösen ha egész éjszaka annak van kitéve.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)