időjárás 15°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Életerős örökzöldek, amelyek pótolhatják a kipusztult tujákat a kertben

Forrás: Lakáskultúra
2022.09.15. 12:42
borítókép

Most 5 gyönyörű örökzöldet mutatunk, amelyek pótolhatják a régi kedvenc örökzöldet.

A tuja pusztulása idén talán még szembeötlőbb lett. Az extrém forró nyár sajnos felgyorsította a folyamatot. Úgy tűnik, hogy sajnos hosszú távon hozzá kell szoknunk az ideihez hasonló nyarakoz, érdemes tehát új növényekben gondolkodni a tuják helyett.

 

Mi a baj a tujával?

A tuja nem őshonos növény hazánkban, a mi klímánk nem is igazán jó neki. Valójában 20 fok körüli hőmérséklet, párás levegő és gyakori csapadék lenne számára ideális. Egyáltalán nem szereti a 30 foknál magasabb hőmérsékletet, a száraz levegőt és a déli órákban tűző napot. 

Márpedig az utóbbi aszályos években épp ezt kapja Magyarországon minden tuja: az extrém magas hő stresszként hat ezen örökzöldekre. Károsítja a lombozatukat, ráadásul a nagy melegben a talaj annyira felforrósodik, hogy károsodnak a tuja hajszálgyökerei is. 

Vagyis még a növény vízfelszívó képessége is csökken. Rohamossá válhat a hanyatlás, és a gyengülő örökzöldet valósággal letámadják a kórokozók. A tuja levélbarnulásának leggyakoribb oka egy nagyon agresszív gombabetegség.

 

A tuja fő baja: Kabatinás gombabetegség

Hajtáselhalást, ágpusztulást okoz. Tünetei közé tartozik, hogy a hajtáscsúcs és az egyéves ág besárgul. A növényen élesen elkülönül az egészséges és a beteg rész. 

A kórokozó (Didymascella thujina)a sebzéseken keresztül jut be a növénybe, de kedvez neki a magnézium- és a mangánhiány is.  

Védekezésként minden esetben el kell távolítani a fertőzött részeket, és meg kell ritkítani a túlságosan sűrű ágakat. Jelentősebb fertőzés esetén 1-2 hetente permetezzünk réz tartalmú gombaölő szerrel. Ha a levélbarnulást az erőfeszítésekellenére sem sikerül megállítani, a fa menthetetlenül elpusztul. Ám ezt nem érdemes megvárni, jobb megszabadulni a súlyosan beteg tujától, mert csak befertőzi a többit. Miután pedig a tuja kikerült a kertből, mindenképpen más fajta növényt ültessünk helyette. Mutatjuk, milyen örökzöldek közül érdemes válogatni.

 

1. Babérmeggy

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) az egyik legnépszerűbb örökzöld egész Európában, így a magyar kertekben is. 

Strapabíró, nagyon gyorsan nő és jól nyírható. Gömböt, de akár kockát is lehet belőle formázni. Sűrű ágrendszere miatt kiválóan alkalmas sövénynek.

 Levele fényes, bőrszerű, élénkzöld színű. Fehér virága májusban nyílik. Egyes fajtái elképesztő gyorsan nőnek, és terebélyes, 5-6 méter széles és magas bokorrá fejlődnek. A babérmeggy kiválóan alkalmas előkertek díszítésére.

 

2. Kínai boróka

A borókák rokonai a tujáknak, de azoknál sokkal szárazságtűrőbbek – igaz, kicsit lassabban nőnek. A kínai boróka (Juniperus chinensis) jellemzően kékeszöld színű  és sövényként ugyanúgy teljesen zárt falat alkot, ha évente legalább kétszer nyírják. Nagy előnye, hogy betegségekre szinte egyáltalán nem fogékony, a gombákat nem érdekli, a szárazságot pedig jól tűri.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)