időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Így lett az elhanyagolt lakásból modern otthon

Forrás: Lakáskultúra
2022.09.29. 15:05
borítókép

A belvárosi lakás felújítását a lakberendező tulajdonos vitte végig.

Újragondolt életterek

Igen romos állapotban volt a Budapest belvárosi lakás, ám Tündik Judit lakberendező azonnal meglátta benne a lehetőséget – írja a Lakáskultúra. 

A megrendelő én magam voltam, így nem kellett mások elvárásaihoz igazodni, ez megkönnyítette a munkát, szabadon engedhettem a fantáziámat 

– mosolyog a szakember. – Ez jól is jött a felújítás során, hiszen szinte porrá kellett zúzni az egészet, a szobák beosztását is átrajzoltuk, falakat bontottunk és emeltünk.
Mivel a lakást rövidtávú kiadásra tervezték, így végül a nappali funkciót egyik helyiség sem tölti be, mindkettő hálószoba lett. 

– Befalaztuk a két szoba közötti, dupla szárnyú ajtót, így a kis helyiség ugyan maradt az eredeti méretében, de tökéletesen kiegészíti a szomszédos fürdőszoba. A nagyobb hálóból pedig „kimartunk” egy vizesblokknyi részt, hiszen szerencsés, ha két fürdő közül is választhatnak az itt lakók.

A közösségi rész így a konyhai étkezőre „zsugorodott”, ám ez Judit szerint nem gond, hiszen hosszútávon senki nem él majd a lakásban. 

– Mindig nehéz döntés, hogy az ember felszámolja-e a lakásfunkciót, de tudom, jó döntést hoztunk, a szobák – akárcsak egy hotelben – egyszerre töltik be a háló és nappali funkciót.

 

A természet finom árnyalatai

A két szoba színében és hangulatában is eltér egymástól, mégis harmonikusan illeszkednek a belvárosi lakás egyéniségéhez. 

A nagyobb szobában a zsálya, a kisebben a mályva árnyalata uralkodik.

– A zsálya kifejezetten trendi az utóbbi években, előszeretettel nyúlnak hozzá a lakberendezők. Mégsem ajánlom mindenkinek és minden helyiségben a használatát, egy sötét szobát ugyanis komorrá tesz, főleg, ha az összes falat erre a színre festünk. Itt azonban – és a konyhában is – nagyon szépen mutat, hiszen egy fényárban úszó lakásról van szó – mondja Judit. Ehhez az árnyalathoz világos kiegészítők illenek, ezért a lakberendező fehér és világos szürke, illetve rattan bútorokat választott.

A szobához tartozó, zuhanykabinos fürdőszoba márványos mintáját nem tervezte, de szerelem volt első látásra. 

– Mást kerestem a boltban, a tervek szerint ide is terrazzo minta került volna, mint a konyhába és a másik fürdőbe, de amint megláttam ezt a mintát, egészen egyszerűen nem tudtam otthagyni – meséli Judit. Hogy a helyiség ne legyen túl zsúfolt, fehér színű falakkal és csempével egészítette ki.

 

Feltűnő pink és egyedi dekoráció

A „mályva szobában” is egyértelmű volt a színválasztás: a világos pasztell színhez jól illik a szürke finom, melegebb árnyalata. A bútorozást hosszas kutatómunka előzte meg, Judit igazi kincsekre bukkant a használt bútorok között – olvasható a Lakáskultúra cikkében. 

– Macerásabb ez a megoldás, de megéri rászánni az időt – biztat mindenkit a lakberendező.

– Már a tervezéskor tudtam, hogy a kisebbik szoba fürdőjében a fehér és a mályva dominál majd. Az interneten találtam ezt a pink, fekete csíkokkal díszített csempét, azonnal tudtam, pont ez az, amit keresek, ezt a megoldást ugyanis korábban máshol nem láttam még. Feltűnő szín, éppen ezért csak egyetlen falszakaszon mutat jól, kell mellé a fehér és a sötétebb terrazzo.

A belvárosi lakás minden pontja magán viseli a tervező keze nyomát, még a dekorációban is. 

– Festek egy ideje, eredetileg úgy terveztem, hogy az absztrakt képeimmel díszítem a tereket. Azonban ahogy haladtunk a felújítással, egyre inkább úgy éreztem, nem mutatnának jól ebben az enteriőrben. Ezért inkább a fotóimat helyeztem el itt. A budapesti képeket én, a többit pedig a 19 éves nevelt fiam, Kroll Ádám készítette Franciaországban.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)