Szuperegészséges diétás ételek, amik hosszan eltelítenek

Most olyan szuperételek következnek, amelyek nem csak roppant egészségesek, hanem azonnal megszüntetik a kínzó éhségérzetet, ráadásul hosszú időre eltelítenek – írja a Mindmegette.hu.

null

Az éhségérzetért, annak ki- és bekapcsolásáért, csak úgy, mint a komplett testi-lelki működésünkért, természetesen, hormonok felelnek. Az egyik a ghrelin – közismertebb nevén az éhség – hormon. Amikor úgy érezzük, kong a gyomrunk az éhségtől – azt neki köszönhetjük, ő küldi a jelet az agyunknak, hogy irány a konyhaszekrény, nézzük van-e valami azonnal befalható, vércukorszint emelő ott, mint például csipsz vagy csokoládé. A másik, az ellenlábas, egy bizonyos leptin nevű hormon, ami étkezés közben a jóllakottság érzetét küldi az agynak, ami azonnal kiadja a parancsot, hogy abba is hagyhatjuk a falatozást. Ha ez a kettő balanszban van, akkor és annyit eszünk amikor és amennyire a szervezetünknek szüksége van. Ha diétázunk, nyilván az a szerencsés, ha az előbbi minél később lép működésbe, az utóbbi viszont annál hamarabb akcióba lép. A most következő ételek pont ezt a hatás érik el a szervezetünknél, ráadásul fogyasztásukkal a hosszan tartó teltségérzet is garantált.

Tojás

Ami maga a csoda. Ebben a megvilágításban is csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni róla: reggelire inkább tojást enni, mint bármilyen péksüteményt, nem csak azért jobb, mert a magas proteintartalma eleve elindítja a zsírégetést a szervezetünkben, de jóval később is leszünk éhesek! Egy amerikai kutatás során kiderült ugyanis, hogy azok, akik egy bagelt ettek reggelire, 3 óra elteltével sokkal éhesebbek voltak, mint azok, akik tojást, sőt az utóbbi csoportnak a kalóriaigénye is jóval kisebb volt a nap további részében!

A tojás maga a csoda
Fotó: Flickr

Zabpehely

A zabpehelyről is zengtünk már többször ódát, ezúttal sem lesz másképp: a rosttartalma tökéletesen eltelít, és tartósan alacsonyan tartja a gherelin szintet, főleg főzött állapotban. Kijelenhetjük tehát, hogy a legjobb reggeli egy kis zabkása, némi étcsokoládéval, olajos maggal és friss gyümölccsel turbózva: tápláló, hoszzan tartó teltségérzetet biztosít, és telis tele van vitaminnal és gyulladáscsökkentő zsírsavval – és elképesztően finom! A tökéletes hatás érdekében, aki szereti, megszórhatja némi őrölt fahéjjal is, ami szintén a zsírégető hatásáról híres.

Olajos magvak

Az olajos magvak a tökéletes kombinációi mindannak, amire a szervezetünknek szüksége van: rost, fehérje, zsír éppen a megfelelő arányban van mindegyikben, így nem csoda, hogy miközben hamar eltelítenek, hosszan tartó energiával töltenek fel, így kevesebb kedvünk támad mást nassolni a következő főétkezésig. Egy bő marék mandula vagy kesudió uzsonna gyanánt, vagy sótlan földimogyoró, és a ghrelin hormon termelését máris visszaszorítottuk, miközben alig vittünk be kalóriát: 45-50 darab pisztácia 159 kalória, míg 22 szem mandula mindössze 170 kalória. A legjobb az, ha a rostos salátáinkat turbózzuk fel a magokkal, így egyszerre biztosítjuk a megfelelő mennyiségű fehérje és zsír bevitelét.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.