Íme a kívül ropogós, belül foszlós rozscipó + videó

Péksuli Szabival: Szabadfi Szabolcs, a pék megmutatja, hogyan készíthetjük el otthon, házilag.

null

A kelt tésztának lelke van, mondják, és egy jó pék ennek kiváló ismerője. A Mindmegette új sorozatában Szabadfi Szabolcs – vagy, ahogy az egész ország ismeri: Szabi, a pék – a kenyér és a péksütemények évtizedek során gondosan feltérképezett lelkivilágának legmélyebb titkait osztja meg velünk, hogy soha többé ne kelljen közértben vennünk a pékárut! Most megmutatja, hogy készülhet otthon kívül ropogós, belül foszlós, cseppet sem savanyú kovászos rozscipó!

Hozzávalók:

  • 18 dkg rozskovász
  • 25 dkg kenyérliszt
  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg világos rozsliszt
  • 2,75 dl víz
  • 1,5 tk só
  • Elkészítés:

  • 6 dkg rozskovászt megetetünk 6 dkg vízzel és 6 dkg rozsliszttel, a sütés előtt 8 órával, majd a konyhapulton hagyjuk.
  • A vizet az aktív kovásszal a dagasztógép táljában egy perc alatt összekeverjük, majd hozzáadjuk a liszteket és további öt percet kevertetjük. Végül hozzáadjuk a sót, amivel még egy percet dagasztjuk, majd a tésztát kiolajozott tálba tesszük és letakarva pihentetjük 15 percet.
  • A pihentetett tésztát meghajtogatjuk háromszor, 15 percenként, majd újabb egy órát pihentetjük. Enyhén lisztezett deszkán elfelezzük, óvatosan, ujjbeggyel dolgozunk és a széleket középre hajtva (gömbölyítve) cipót formázunk.
  • A kilisztezett szakajtókba tesszük a két cipót, hajtással fölfelé, majd egy órát pihentetjük letakarva. Sütőlapra fordítjuk, majd 250 fokra előmelegített, gőzös sütőben – hagyományos sütő aljába egy tűzálló tálban fél liter vizet teszünk – így sütjük 20 percet, aztán 220 fokon további 30-35 percet. Ha kész, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  • Nézze meg a videót is!

    Az eredeti cikk a rozscipó elkészítéséről elérhető a Mindmegette oldalán.

    Korábbi cikkünkben a gluténmentes étkezésről szolgáltunk információkkal a vendégvárók számára. Ugyanis a gluténmentes vendégvárás egyszerűbb, mint gondolnánk, viszont van pár tévhit, amit ideje lerombolni. Öt tévhit a gluténmentes étkezésről, amit jó, ha tud.

    (A borítókép illusztráció)

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.