3 kg mínusz egy hét alatt, egészségesen: itt a gi-diéta

Nincs más dolga, mint olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe. Segítünk!

null

Ezzel a diétával egyszerűen és gyorsan szabadulhat meg a felesleges zsírpárnáktól, és csupán néhány egyszerű szabályt kell betartania - olvasható a mindmegette.hu cikkében.

A glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben.

Fotó: Pixabay

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így tovább jóllakottnak érezzük magunkat tőlük. Minél alacsonyabb egy étel glikémiás indexe, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, ezzel éhségérzetet okozva.

Nincs tehát más dolga, mint olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe. Ebben segít az alábbi GI-piramis.

ELSŐ SZINT

Ezek az ételek magas GI-értékkel rendelkeznek. Semmilyen tápanyag nincs bennük, csak zsír. Ide tartoznak a cukrozott üdítőitalok, a csipszek, sütemények, kekszek, pékáruk. Ezekből hetente csak egyszer együnk!

MÁSODIK SZINT

Ide tartoznak azok az ételek, melyeknek szintén magas a glikémiás indexe, viszont van bennük egy kevés, a szervezet számára fontos tápanyag. Ilyen ételek a burgonya, a rizs, és a cukrozott reggelizőpelyhek. Ezeket alacsony GI-értkű élelmiszerrel kombinálva csökkenthetjük a cukor felszívódásának idejét. Hetente egyszer vagy kétszer fogyaszthatunk belőlük!

HARMADIK SZINT

Ide tartoznak az olajos magvak és a diófélék, mert alacsony glikémiás indexűek és tele vannak esszenciális zsírsavakkal. Naponta együnk belőlük egy maréknyit!

NEGYEDIK SZINT

Ide tartoznak a fehérjék (vörös húsok, szárnyasok, a halak és tengeri herkentyűk, valamint a tojás). Nincs bennük szénhidrát, tehát a GI-értékük nulla. Naponta kétszer-háromszor fogyaszthatóak, de érdemes belőlük az alacsony zsírtartalmúakat választani!

ÖTÖDIK SZINT

Ide tartoznak a tejtermékek, amelyek szintén alacsony glikémiás indexűek. Naponta 2-3 alkalommal fogyaszthatunk az alacsony zsírtartalmú változatokból!

HATOS SZINT

Ide tartoznak az alacsony GI-értékű szénhidrátok, melyekből naponta 6-11 alkalommal is ehetünk. Ilyenek a különféle magvak és a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, a zab, a barna tészta, barna rizs, árpa, az új- és az édesburgonya.

HETES SZINT

Ide tartoznak a zöldségek és gyümölcsök, melyekből naponta 5 adaggal kellene fogyasztanunk.

A szabályok:

- Együnk naponta háromszor főételt és kétszer nassolhatunk is. Ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem!

- Minden nap igyunk meg 200 ml zsírszegény tejet, melyet kávéba vagy teába is önthetünk.

- Emellett naponta minimum másfél liter víz fogyasztása kötelező!

- Ügyeljünk az adagokra! Bár ezzel a diétával leolvadnak a kilók, ez nem jelenti azt, hogy bármennyit ehetünk!

3 NAPOS MINTAÉTREND:

A három napos mintaétrend eléréséhez tekintse meg a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.