A tökéletes piskóta titka - így lesz magas és habkönnyű

Sütisuli néven indított új videósorozatot a Mindmegette csapata, amelyben minden sütéssel kapcsolatos kérdést megválaszolnak.

null

Hogy lesz magas és szellős a piskóta? Hogyan készül a tökéletes csoki ganache? Mi az égetett tészta vagy a linzertészta titka? A Mindmegette új, Sütisuli néven indított videósorozatában minden sütéssel kapcsolatos kérdésre választ kaphatunk. Farkasinszki Ildikó, süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója megmutatja a desszertkészítés csínját-bínját egészen az alapoktól kezdve – derül ki a sorozat első részéből a mindmegette.hu oldalán.

Az új sorozat a desszertkészítésben lesz a segítségünkre. Farkasinszki Ildikó, vezet be a süteménykészítés rejtelmeibe, akitől megtudhatjuk, hogyan készül a tökéletes piskóta, linzer, leveles tészta vagy égetett tészta, de megmutatja majd a macaronkészítés titkát is.

Olyan alaptechnikákat tanulhatunk meg, melyek segítségével bárki magabiztosan állhat majd neki bármilyen desszert elkészítésének, legyen az egy születésnapi torta vagy egy profiterol.

Az első részben a tökéletes piskóta elkészítését ismerhetjük meg, melyet Ildikó tortakarikában készít el.

HOZZÁVALÓK:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tökéletes piskóta elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 24 cm átmérőjű sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, és a tojások sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük. A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával. Apránként, óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.
  3. A spatulával a sütőkarikába szedjük, és a tésztát felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának. Ezután 160 fokon alsó-felső sütésen 40 perc alatt készre sütjük.
  4. A sütőből kivéve egyből a sütőpapírral borított forró tepsire borítjuk fejjel lefelé. Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a piskótát a karikából, és - ha tortát készítünk belőle - 3 részre vágjuk.

TIPPEK PISKÓTASÜTÉSHEZ:

  • Piskótakészítésnél fontos, hogy a tojásszétválasztás hibátlanul történjen, és egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert különben nem tudjuk kihabosítani.
  • A tojásfehérjét a cukorral verjük fel, azonban nem szabad túl keményre verni, csak tejföl sűrűségűre. Akkor jó, ha van már tartása, de azért még egy kicsit képlékeny. Ha túl keményre verjük a tojáshabot, a légbuborékok sülés közben kipukkadnak, és összeesik a tészta.
  • A keverés technikája is fontos a piskótatésztánál: a szilikonspatulát függőlegesen a tálba állítjuk, és alulról felfelé elkezdjük keverni, miközben folyamatosan forgatjuk a tálat.
  • A lisztet mindenképp szitáljuk a tésztába, ugyanis így is levegőt dolgozunk a tésztába, amitől könnyű állaga lesz.
  • Ne vajazzuk ki a tortaformát vagy a tortakarikát, ugyanis ha kivajazzuk, a tészta lecsúszik a karika faláról, nem tud megkapaszkodni, így azt érjük el vele, hogy a közepe púpos lesz, a széle pedig lapos.
  • Sütés előtt a nyers tésztát húzogassuk ki a tortakarika széléig, így sülés közben a a közepe fel fog jönni, és szépen kiegyenlítődik a piskóta.

Farkasinszki Ildikó bemutatkozását elolvashatják az eredeti cikkben a Mindmegette oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.