Mit és hogyan fogyasszunk fogproblémák esetén

Az elfogyasztott élelmiszerek nagyban befolyásolják fogaink, fogínyünk, és általánosságban a száj egészségét. Azonban előfordulhat, hogy bizonyos egészségügyi problémákból adódóan épp fogaink vagy fogínyünk állapota határozza meg, hogy mit és hogyan fogyaszthatunk.

null

Az alábbiakban a gyakoribb szájproblémákról lesz szó, különös tekintettel arra, hogy mit és hogyan érdemes fogyasztani ezek kezelése során  – olvasható a Mindmegette cikkében.

Fontos szem előtt tartani, hogy ezek általános tanácsok, és nem feltétlenül alkalmazhatók minden esetben, hiszen nincs két egyforma páciens.

Amennyiben fogorvosa személyes igényei szerint mást javasol, fogadja meg a tanácsát!

Fogszabályozó viselése során

A fogszabályozók érzékeny berendezések és a rágós, ragadós, kemény élelmiszerek könnyedén kárt tehetnek bennük. Ilyen élelmiszerek például:

  • jég
  • diófélék
  • pattogatott kukorica
  • kemény cukorkák
  • rágógumi
  • rágós, ragadós édességek (pl. karamell, gumicukor)
  • egész kemény gyümölcsök (pl. alma, körte) és zöldségek (például sárgarépa)
  • kemény ételek (például sóspálcika)

Lényegében tehát minden olyan kemény élelmiszer, amit rágni kell, tönkreteheti a fogszabályozókat. 

Egy lehetséges megoldás lehet, ha kisebb falatokra vagy vékony szeletekre vágjuk őket.

Előfordulhat továbbá, hogy az igazítást követően a fogszabályozó némi fájdalmat okozhat, ami megnehezítheti az evést. Ez a kellemetlen érzés néhány nap után enyhül majd. Ebben az időszakban, illetve általánosságban a fogszabályozó viselése során az alábbi puhább, kíméletesebb élelmiszereket érdemes fogyasztani:

  • levesek, krémlevesek
  • pürék, szószok
  • főzelékek
  • kásák
  • húsfélék esetén: fasírt, omlósabb húsok (tépett hús)

Szájműtétek és implantátumok behelyezése után

A szájműtéteket és implantátum fogbeültetését követő étrend több fontos tényezőtől is függ, mint például a műtét jellegétől, a műtét evési képességre gyakorolt hatásától, illetve a felépülés várható időtartalmától.

A legtöbb esetben erre fogorvosa is felhívja majd a figyelmét, de általában az első néhány nap során mindenképpen ajánlott folyékony, puha, kíméletes élelmiszereket fogyasztani. 

A puha gyümölcsök, zöldségek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és húsok, tojások és puhára főtt hüvelyesek általában ideálisak a beavatkozást követő napok vagy hetek során. Ezek az élelmiszerek nem csak kíméletesek, hanem különösen táplálók is, így gyakran elősegítik a gyógyulás folyamatát.

  • levesek, krémlevesek
  • pürék, szószok
  • főzelékek
  • kásák
  • húsfélék esetén: fasírt, omlósabb húsok (tépett hús)
  • kompótok

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.