A tökéletes resztelt máj fortélyai

Pontosan tudjuk, milyen értékes táplálék a máj, ezért bemutatjuk, hogyan érdemes elkészíteni úgy, hogy ne legyen kemény.

null

Kezdjük egy kis névmagyarázattal: a resztelt jelző a pirítani jelentésű német rösten igéből származik. Ebben rejlik a lényeg: a félórán belül tálalható pörköltszerűséghez a májat tényleg csak pirítani kell, nem szabad párolni.

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

1. Friss borjú-, sertés- vagy baromfimájat használjunk. A marháé is puha lesz, ha tejben áztatjuk egy félórát. Mondjunk le a fagyasztott májról, mert a kiolvasztás során kiengedi magából az összes nedvet.

2. Tisztítsuk meg a májat az erektől és a hártyáktól egy hegyes végű, éles késsel. Előtte merítsük forró vízbe egy percre, és könnyebb lesz lehártyázni.

3. Miután megmostuk és szárazra töröltük, vágjuk hüvelykujjnyi, 1,5-2 cm vastag csíkokra. Az ennél vékonyabb darabok kiszáradnak.

4. Alapnak használjunk minél több hagymát! Felkockázva dinszteljük szalonnazsíron vagy olajon, amíg szétesik. Akárcsak a pörköltnél, ez adja az isteni szaftot.

5. Dobjuk a serpenyőbe a májat, és erős tűzön kevergetve pirítsuk pár percig, amíg fehéredni kezd. Nem kell alá vizet önteni, sem lefedni.

6. A kifehéredett májat ízesítsük tetszés szerint borssal, majoránnával, pirospaprikával. Megsózni csak a legvégén vagy a tányéron szabad, mert a só elvonja a nedvességet, és a máj megkeményedik.

7. Fűszerezés után forgassuk át a májat, majd néhány perc múlva emeljünk ki lapáttal egy darabot, és vágjuk félbe. Ha már puha és a közepéből nem folyik véres lé, vegyük le a tűzről, mert minél tovább sütjük, annál keményebb lesz. Vastag aljú edényből azonnal szedjük ki, hiszen abban akkor is tovább sül, ha már lekaptuk a lángról!

8. Tálaljuk sós főtt krumplival vagy párolt rizzsel, és kínáljunk hozzá céklát vagy más savanyúságot.

TIPPEK

Az idősebb májat elkészítés előtt szórjuk meg egyenletesen borssal, majd kenjük meg vékonyan olajjal, esetleg sertészsírral, és hagyjuk pácolódni egy napig. Finom puha lesz, akárhogy készítjük el utána.

Fűszerezés előtt a kifehéredett májhoz karikára szelt paprikát és felkockázott paradicsomot adhatunk. Ebben az esetben kevés vizet is önthetünk alá. Mire a paprika és a paradicsom megfő, addigra a máj is megpuhul.

 

Az eredeti, teljes írás A tökéletes resztelt máj titka 8 lépésben címen a Mindmegette.hu oldalon olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.