időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Mesét írtak, népmesehőst rajzoltak a tatabányai gyerekek

Forrás: Országszerte
2020.10.19. 08:44
borítókép

A NépmesePont által szervezett meseíró- és rajzverseny eredményhirdetésére gyűltek össze a gyerekek.

A szomorkás, esős időjárás ellenére gyerekzsongással telt meg pénteken a nemrégiben felújított tatabányai Puskin Művelődési Ház Aulája. Az óvodás, általános-, illetve középiskolás korú gyerekek a NépmesePont által szervezett Pihe Toll meseíró és a Kedvenc Népmesehősöm rajzversenyek eredményhirdetésére gyűltek össze, hogy ki-ki megkapja a pályázaton elért munkájáért járó elismerést.

Szénási Veronika, a NépmesePont munkatársa az eredményhirdetésen elárulta: a pályázatok sokakat megmozgattak – a csaknem 20 intézményből a meseíró versenyre összesen 44, míg a rajzversenyre 216 munka érkezett.

A beérkezett munkák mindegyikét szakmai zsűri értékelte: a rajzolókat Sulyok Teréz művésztanár, valamint Toma Krisztina, a NépmesePont munkatársa értékelte; a meséket pedig Döbrentey Ildikó, Prima Primissima-díjas író, Tóth Zsóka, a Vértes Agorája főmunkatársa, valamint Fatuska Máté, szintén az Agora munkatársa értékelték.

A gyerekek érdeklődve hallgatták a zsűri értékelését
Fotó: Dallos István / 24 ÓRA

A mesealakoktól díszelgő rajzok mindegyikét – melyeket az aulában csodálhattak meg újra a gyerekek – arany, ezüst, illetve bronzminősítésben részesítettek, a mesélők mindegyikét is elismerés illette, néhány történet kinyomtatott változatát a művelődési házban is szemügyre lehetett venni. Az ünnepélyes átadó megnyitóján Szénási Veronika köszöntötte az összegyűlteket, majd Kovács Koletta tanuló olvasott mesét az összegyűlt, színes maszkokat viselő seregnek. Ezt követően a versenyek díjazottjait hívták sorra egy kézfogásra: számos oklevelet és ajándékot osztottak ki.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Szükség van a népmesékre, elődeink örökségére

Egyedülálló tanulmánykötet jelent meg a mesékről Népmesék szóban, írásban, képben címmel a Magyar Versmondók Egyesülete gondozásában, amelyet ma délelőtt mutattak be a Fővárosi Művelődési Házban. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, miniszterhelyettes a rendezvényen kiemelte, hiszünk a népmese erejében, mert formálja a gyermekek személyiségét.

A magyar népmese napján, Benedek Elek születésnapján mutatták be a Népmesék szóban, írásban, képben című tanulmánykötetet. Az egyedülálló és hiánypótló könyv a népmesék világának négy szakterületébe enged betekintést. – Így megismerhetjük a néprajzkutatók, a népmesemondók, a meseírók, valamint az animációsfilm-készítők mesékhez való viszonyát, amire ilyen átfogó módon, a legnagyobb szaktekintélyek révén, még soha nem volt példa – hangsúlyozta Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.