időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Hamarosan felsőoktatási központ jön létre Sárospatakon

Forrás: Országszerte
2020.11.28. 14:47
borítókép

A Tokaj Egyetem néven futó projekt Orbán Viktor szívügye is, akivel évek óta egyeztetnek egy ilyen képzés elindításáról.

Nemzetközi hatású, önálló egyetemként támadhat fel az utóbbi években nehéz időszakot átélő sárospataki felsőoktatás.

A Wáberer György kormánybiztos nevével fémjelzett, közel 150 milliárd forintos anyagi hátterű, a Tokaj és Zemplén térség hatékony fejlesztésére elindított program egyik sarkalatos pontja ugyanis egy nemzetközi borászati felsőoktatási központ kiépítése.

Ennek a nyertese lehet az utóbbi két évtizedben előbb a Miskolci Egyetem, majd – jelenleg is – az egri Eszterházy Károly Egyetem campusaként működő egykori Comenius Tanítóképző Főiskola.

A világhíres tokaji borok alapanyagainak egyik termőhelye a Tokaj-hegy és Hegyalja
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője elmondta:

az elképzelés megvalósítása Orbán Viktor miniszterelnök szívügye is, akivel évek óta egyeztetnek egy ilyen felsőoktatási képzés elindításáról a neves borvidéken.

Hozzátette: az University of Tokaj (Tokaj Egyetem) néven futó projekt keretében egy olyan önálló intézmény jönne létre a Comenius Főiskola másfél évszázados történelmi hagyományaira és infrastrukturális lehetőségeire alapozva, amely reményeik szerint nemcsak országos, de nemzetközi tekintetben megállja majd a helyét.

A honatya kiemelte:

ugyan a részletek még kidolgozás alatt állnak, de annyi már ismert, hogy a felsőfokú borászati képzés mellett az idegenforgalmi és a hagyományos tanító-óvó képző területek lesznek az intézmény oktatási alappillérei.

Az intézmény később Tokaj-Hegyalja további fejlesztésének a szellemi bázisa is lehet majd – közölte a képviselő.

Konzorciumban építkeznek

Dr. Molnár Péter, a Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke érdeklődésünkre elmondta: több szereplő részvételével már korábban létrehozták az úgynevezett Tokaj Akadémia Konzorciumot, amely fő céljául a borászatiszakember-képzés, a humán utánpótlás feltételeinek a megteremtését tűzte ki. Ennek keretében a borászati cégek, oktatási intézmények és szakemberek közösen igyekeznek felépíteni azt a képzési rendszert, amely abban segíti a borvidéket, sőt a magyar borászati ágazatot, hogy a szőlőművelés és borkészítés tekintetében egyformán magas felkészültségű szakemberek álljanak munkába a jövőben.

Ehhez a cégek gyakorlati helyet és később akár állást is biztosítanak a tanulóknak. A szakember szerint a borászatban égető szükség van ennek a fölfejlesztésére a szakmunkásoktatástól a technikumon át egészen a felsőfokú képzésig.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.