időjárás 1°C Paula , Vanda 2023. január 26.
logo

Új gyógyító eljárást hozott Amerikából a debreceni szívgyógyász

Forrás: Országszerte
2021.07.26. 11:11
borítókép

A hazai egészségügy legmagasabb kitüntetését, Semmelweis-díjat kapott dr. Csanádi Zoltán professzor.

A hazai egészségügy legmagasabb kitüntetését, Semmelweis-díjat kapott dr. Csanádi Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára június 29-én Budapesten. A magyar egészségügy napja alkalmából tartott ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere még három további Semmelweis-díjat adott át, és májusban szintén ezt az elismerést kapta Karikó Katalin biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának kifejlesztéséért.

– Szegedi születésű vagyok, a Szegedi Orvostudományi Egyetemen kaptam az általános orvosi diplomámat 1984-ben. A szívgyógyászat már hallgatóként megtetszett, ezen a területen kezdtem dolgozni Szegeden – idézte fel pályája indulását Csanádi professzor. Pályája fontos mérföldkövének tartja, hogy 1992–95 között három évet dolgozott Ontario államban, Kanadában. – Itt a szívritmus­zavarok kezelésének olyan új módszereit tanultam meg, amelyeket az amerikai kontinensen is akkoriban kezdtek alkalmazni. Ezek olyan szívkatéteres műtétek, orvosi terminológiával katéterablációs technikák, amelyekkel különböző szívritmuszavarok gyógyíthatók a szívbe vezetett katétereken keresztül úgy, hogy a ritmuszavar kiindulását, az esetleges elektromos hibákat megkeressük a szíven belül, és hőleadással kiiktatjuk. Sok probléma így véglegesen megoldható, teljes gyógyulás érhető el – magyarázta a professzor. Mint mondta, ez a módszer akkor nemhogy itthon nem létezett még, de a világban is újnak számított. Ugyancsak ebben az időben jelentek meg a beültethető elektromos eszközök új változatai, a beültethető defibrillátorok, amelyek lényegében a pacemaker továbbfejlesztett változataként már nemcsak a lassú, hanem a gyors szívműködés okozta életveszélyes állapotokat is képesek kezelni. Csanádi Zoltán példaként megjegyezte, hogy egy ilyen eszközt kapott az a dán focista, aki a mostani Európa-bajnokság egyik meccsén lett rosszul.

– Kanadából 1995-ben jöttem haza Szegedre, és hozzáláttam bevezetni, meghonosítani ezeket a technikákat. Felépítettem a klinikán a korszerű aritmológiát, vagyis a szívgyógyászatnak a szívritmuszavarokkal foglalkozó ágát; számos kollégát tanítottam meg ezekre a módszerekre. Nemcsak Szegeden, de számos helyen tanítottam az országban, bemutatóműtéteket végeztem; jó érzéssel tölt el, hogy az itthon ma ezen a területen dolgozó kollégák közül sokan rövidebb-hosszabb ideig dolgoztak mellettem – mondta el a professzor. – 2004-ben Édes István professzor hívott Debrecenbe, itt akkor még nem működtek ezek az eljárások. A debreceni klinikán is elkezdtem a korszerű ritmuszavar-kezelést, sok fiatal munkatársamat megtanítottam az új módszerekre, ma már egy nagy csapat végzi a Debreceni Egyetemen ezeket a beavatkozásokat. 2017-ben kaptam kinevezést a Kardiológiai Intézet és a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika vezetésére.

Csanádi Zoltán professzor
Fotó: Molnár Péter/Haon.hu

Azt is elárulta, nem volt könnyű dolga, amikor az új módszereket elkezdte itthon használni. – Mindenekelőtt, sok kolléga szkeptikus volt az új módszerek sikerét illetően, számukra be kellett bizonyítanom, hogy ezek a terápiák valóban működnek. Műszerekre volt szükségem, ezeket részben magam, saját költségemen hoztam haza Kanadából, az induláshoz jórészt ezeket használtam, később persze itthon is akadtak segítőim. A következő lépés volt, hogy elkezdjem a munkatársaimat megtanítani az új módszerekre, mert a csapatmunkában hiszek. Örömmel tölt el, hogy sok fiatal kollégámat a külföldi tanulás lehetőségéhez is hozzásegítettem, többen tölthettek el egy teljes évet kiváló európai aritmiaközpontokban. Eközben a debreceni centrumot is nemzetközi oktató-, képzőhelyként ismerték el, ahol az elmúlt tíz évben több mint ötven külföldi kolléga vett részt különböző tréningprogramokban néhány naptól akár két évig terjedően.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Erdélyből, Csángóföldről indult, és Zombán kötött ki Bálint atya

Serban Valentin egy istenhívő csángó családban, öt fiú- és egy leánytestvére után hetedik gyerekeként született, innen ezer kilométerre, Bákó megyében. Ma Bálint atyának szólítják, s a hét végén lesz ezüstmiséje Zombán.

Tovább...