A szeszélyes tavaszi időjárás és a fagyok nem kedveztek a gyümölcstermesztőknek. A negatív időjárási hatások alapvetően meghatározták a termésmennyiséget. A pontos gyümölcskárt nehéz megállapítani, hiszen termőtájanként, termesztőkörzetenként és fajtánként is meglehetősen változékony, mozaikos a kép. Vas megye helyzete kedvezőtlenül alakult, egyértelműen kevesebb a gyümölcs a térség gazdaságaiban. A csonthéjasoknál volt a legnagyobb a kár, itt csaknem a teljes termés odaveszett. Egyelőre úgy látszik, a szőlő és az alma mentheti meg a gazdákat.
– Jelenlegi rálátásunk szerint 520 ezer tonna körül alakulhat a hazai almatermés, ami még függ a szüretig hátralévő időszak időjárásától is. Magyarországon egy jó évjáratban 800-900 ezer tonna alma terem, míg a rosszabb években 300-400 ezer tonna. Az elmúlt húsz év legroszszabb termését – 217 ezer tonnát – 2007-ben realizáltuk, amikor a tavaszi fagyok okoztak drasztikus termés kiesést
– mondta dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szakember azt is hozzáfűzte, hogy a fagyokkal tarkított, egyébként is hűvös tavasz az idei gyümölcstermésben abszolút érződik. A nyári hőség és aszály sem tett jót, hiszen ez szüret előtti gyümölcshullást is eredményezett.
Nagy László, az egyházasrádóci pálinka-manufaktúra vezetője ottjártunkkor éppen idei kajszit főzött. Kevesebb a csonthéjas gyümölcs, ezt ő is alátámasztja. Míg tavaly augusztusban 5000 liter cefrét főztek ki csonthéjas gyümölcsből, addig az idén jó, ha elérik ebben a hónapban az 1500 litert.
– Most kezd beindulni a főzés. Egy 300 literes és egy 600 literes üstünk van, jellemzően Magyarországon termő gyümölcsökből főzünk. Még nem mondtunk le teljesen a szilváról, de az alma lehet a legjobb, és a lugasokon termő szőlők
– mondta el a főzdetulajdonos.
Birkás István, a Vasi Hegyhát varázslatos vidékén, Győrváron foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Saját pálinkaüzemet működtet, 15 éve kezdte el a kereskedelmi főzést. A cégvezető azt mondja, elég elkeserítő ez a szezon ebben a térségben, ezt a saját bőrén is megtapasztalta. Hat hektár kajszija és nyolc hektár vilmoskörtéje veszett oda. Előbbi már évek óta problémás, öt-hat esztendeje alig tudnak szüretelni róla. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy óvjuk a gyümölcsfáinkat.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Birkás István azt mondja, elég elkeserítő ez a szezon a hegyháti térségben. Fotó: VAOL.HU – MEDIAWORKS/Szendi Péter