időjárás 35°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Közösen óvja a szellemi értékeket az SZTNH és az SZTE

Forrás: Országszerte
2021.10.01. 15:47
borítókép

Együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával a Szegedi Tudományegyetem. Az együttműködés célja, hogy az egyetemi polgárok felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról – írja a Delmagyar.hu.

A Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) létrejött megállapodás részeként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közreműködik majd a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, a szakmai módszertani fejlesztésekben, az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében. Emellett a két intézmény közös kiadvány szerkesztését, valamint konferenciák és fejlesztő programok szervezését is felvállalta.

Rovó László, az SZTE rektora és Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke tegnap írta alá a szerződést, melyet a rektor fontos mérföldkőként említett az egyetem életében.

Az egyetem kutatási-fejlesztési folyamatainak meghatározó tényezője, hogy a kutatások mennyire vezetnek egyedi eredményekre, különösen azokra, amelyek iparjogvédelmi oltalomban részesíthetők és hasznosíthatók. E folyamatokat segíti az SZTNH-val kötött megállapodás, amelynek köszönhetően egyetemünk várhatóan hatékonyabban tudja majd az értékes kutatások folytatását előmozdítani, illetve azok eredményeit hatékonyan hasznosítani

mondta.

Fotó: Török János / Delmagyar.hu

Pomázi Gyula a felsőoktatási intézmények szellemi tulajdonhoz, szabadalmakhoz fűződő viszonyának elmúlt években tapasztalt, üdvös változásairól tájékoztatta a jelenlévőket.

2019-ben a több mint húsz, akkor még államilag finanszírozott egyetem összesen tízes nagyságrendben adott be szabadalmi kérelmeket. Ehhez képest ma ott tartunk, hogy egy-egy egyetemnél 100-150 olyan jellegű szabadalom, érett kezdeményezés van, amely be tud kerülni az oltalmak alá és a hasznosításba is tovább tud lépni. A Szegedi Tudományegyetemmel nem csak a képzésekben szeretnénk együttműködni, hanem abban is, hogyan lehet a szellemi tulajdonból jogokat, a jogokból pedig üzleti értéket létrehozni

fejtette ki a hivatalvezető.

Az eredeti cikk ITT érhető el.