időjárás 15°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

A Bagossy Brothers Company búcsúztatta el az idei Művészetek Völgyét

Forrás: Országszerte
2022.08.01. 20:41
borítókép

Vasárnap végleg elbúcsúzott a 31. Művészetek Völgye fesztivál, a Panoráma Színpadon a Bagossy Brothers Company adta a búcsúkoncertet.

Szomorú volt látni, ahogyan az utolsó napon elszivárognak az emberek, árusok arról a helyről, amely tíz napig korán reggeltől éjszakáig nyüzsgött az élettől, a művészetektől és zenétől - olvasható a Veszprém megyei hírportál, a VEOL cikkében.

A Művészetek Völgye történetében először tehették ki a szervezők a megtelt táblát, a csütörtöki napon ugyanis 15 000 látogatót vonzottak a programok. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján a 10 nap alatt 120 000 látogató volt, akik 2000-nél is több program között válogathattak, 40 helyszínen és három településen, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. Jövőre 2023. július 21-30. között szervezik meg az összművészeti fesztivált.

A Művészetek Völgyében bár koncertből és népszerű fellépőkből idén sem volt hiány, a fesztivál különlegessége, hogy a látogatók már reggel beveszik magukat az udvarokba, ahol gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, beszélgetések várják őket. Kevés fesztiválon állnak sorban reggel 10-kor a jegypult előtt, hogy még elérjék a nemezelés workshopot, a Völgyben azonban a nappali programok is népszerűek: az Analóg Udvar slágere a kollódiumos fotó készítés volt, a MANK Artportában többször kellett újratölteni a festővászon készleteket, a vászontáska festésre pedig annyi volt az érdeklődő, hogy be sem fért mindenki, de a Művészetek Zöldje környezettudatos programjai és sétái is sokakat vonzott. A Harcsa Veronika Udvarban is már reggelente elkezdtek gyülekezni az emberek, hogy itt kezdjék a reggelt a napindító jógával, majd maradtak a koncertekre.

A fesztiválon ünnepelhettük a táncházmozgalom 50. évfordulóját is, a jubileum apropójából pedig az Aurevoir. adott különleges koncertet a Panoráma Színpadon: a csapathoz csatlakozott a Fonó Zenekar, volt olyan pillanata az előadásnak, amikor 17 zenész játszott együtt a színpadon, és természetesen a tánc sem maradt el.

A Panoráma Színpadon olyan előadók fordultak még meg, mint a 30Y, a Bohemian Betyars, a Blahalouisiana, a Csík zenekar, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, az Esti Kornél, a Margaret Island, a 30Y, Szabó Balázs Bandája, Dés László, a Ricsárdgír és a Parno Graszt. A fesztivál történetének első teltházas napját hozta el a Carson Coma, akik miatt már tavaly is tömegek Csigabuszoztak át Taliándörögdre, a záróbuliról pedig a Bagossy Brothers Company gondoskodott.

Bagossy Brothers Company koncert Kapolcson

A Bagossy Brothers Company koncertjén a közönségnek volt ideje nosztalgiázni, végig tekinteni az elmúlt tíz napon. Nem túlzás azt állítani, hogy minden egyes napra jutott valami megható élmény, egy új barátság, vagy egy spontán közösségi zenélés a Csigabuszra várva, de történt lánykérés is a backstageben a Csaknekedkislány koncert alatt. A zárókoncerten tapintható volt a búcsú és a szeretet, ami a Bagossy Brothers Company zenei világához éppen illett is. Minden daluk „sláger”, minden daluk a közönség minden tagjához szól, hiszen olyan jó értékekről és szép érzésekről zenélnek, amelyek mindannyiunk életében megbújnak kisebb vagy nagyobb mértékben.

- A Művészetek Völgye egy igazi összművészeti olvasztótégely, ahol minden évben nagyon klassz közönség gyűlik össze, akik az élmények mellett a kapcsolódásra, a nagy beszélgetésekre, közös élményekre vágynak, egyfajta gondolati lélekközösségre találnak itt a Völgyben. A 31. fesztivál is igazi közösségi élmény volt és nagyon örülünk, hogy idén még többen döntöttek úgy, hogy nálunk kapcsolódnak ki. Várjuk őket a jövő évi Völgybe is, július 21. és 30. között - mondta Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója.

A közösség és az összetartás erejét mutatja az is, hogy idén is népszerű volt a véradás: összesen 1046 ember döntött az adakozás mellett, így 470 liter vért adományoztak a fesztiválozók, azaz több, mint 3000 ember életét mentheti meg a Völgy közönsége. A jótékonyság más módon is jelen volt a fesztiválon: Void a helyszínen, egy monumentális kapura festett street art alkotására is lehetett licitálni, a befolyt összegből az Országút Magazin és a fesztivál a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház gyermekrészlegét támogatta.

Borítókép forrása: Nagy Lajos/ Napló